Neuradno naj bi Jure Leben razmišljal o ustanovitvi stranke, ki bi slonela na okoljskih temah. Foto: BoBo
Neuradno naj bi Jure Leben razmišljal o ustanovitvi stranke, ki bi slonela na okoljskih temah. Foto: BoBo

Še vedno sicer puščata odprte možnosti za sodelovanje v prihodnosti. Se pa Leben s tem ne poslavlja od politike. Neuradno naj bi razmišljal o ustanovitvi stranke, ki bi slonela na okoljskih temah. Omenja se tudi njegovo sodelovanje z Uršo Zgojznik, ki je kot predstavnica zelene politike s podporo volivcev nastopila na evropskih volitvah.

Leben teh govoric za STA ni želel komentirati, je pa pogovore o sodelovanju z Lebnom v novi zeleni stranki za Večer potrdila Zgojznikova, predsednica Ekologov brez meja. "Stvari pa še niso tako daleč, da bi lahko govorili o konkretnem projektu," je dejala.

"Midva se nisva razšla. Za zdaj ne bo prišel v kabinet, ker smo sprejeli takšno odločitev. Če ustanavlja stranko, mu želim srečo. Je pa ta zadeva seveda še vedno odprta tudi v prihodnje," je ob robu skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije povedal Šarec.

Premier je spomnil, da je mesto državnega sekretarja v njegovem kabinetu "tako ali tako prosto". Na vprašanje, ali bi lahko sekretarsko mesto v primeru, da ga ne bo zasedel Leben, pripadlo komu drugemu, je Šarec odgovoril, da "pogovori potekajo", a o imenih še ne more govoriti.

Lebna je s funkcije okoljskega ministra v Šarčevi vladi odnesla afera maketa za drugi tir železniške proge Divača-Koper, ki jo je vlada Mira Cerarja marca 2018 postavila v Kopru. Odstopil je februarja lani, potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede domnevnih nepravilnosti pri naročilu makete, saj naj bi bil posel dogovorjen vnaprej.

Leben je vse očitke zanikal, a sta se nato s premierjem Šarcem dogovorila, da bi v takšnih razmerah težko opravljal delo ministra.

Leben je bil minister iz kvote stranke SMC, kmalu po zapustitvi ministrskega stolčka pa je iz te stranke izstopil. Septembra lani je nato prevzel vodenje projekta Bežigrajski športni park, ki ga na propadajočem Plečnikovem stadionu že nekaj leta namerava zgraditi poslovnež Joc Pečečnik.

Leben ne bo Šarčev svetovalec