Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Letošnjo meteorološko zimo pa je zaznamovalo malo padavin, skoraj nič snega ter precej vetrovno in toplo vreme. "Od začetka januarja do konca druge dekade februarja je po Sloveniji padlo precej manj padavin, kot je dolgoletno povprečje. V zahodnem in južnem delu Slovenije so bili le 3–4 dnevi z več kot 5 mm padavin, ki so konkretneje preskrbeli tla z vodo. Drugje po Sloveniji sta bila takšna komaj en ali dva dneva," je na Facebooku objavila Agencija za okolje (Arso), ki je tudi v februarju zaznala kar nekaj vremenskih zanimivosti.

Tako so 17. februarja na Kredarici izmerili 9,7 stopinje Celzija, kar je za 0,3 stopinje več, kot je bil rekord z 29. februarja 1976. To pa je tudi ena najvišjih vrednosti od začetka leta do konca aprila. Najzgodnejši datum s temperaturo vsaj 10 stopinj na Kredarici pa so dokumentirali 27. aprila 2012.

Pet najmočnejših sunkov severnega vetra so izmerili 4. in 5. februarja. Na Slavniku so izmerili 116,6 kilometra na uro, na Ratitovcu 115,6, na Krvavcu 108, na Trojanah 102 in v Lescah 101,9 kilometra na uro. Najmočnejše sunke jugozahodnega vetra pa so izmerili 10. februarja, in sicer na Rogli 110,5 kilometra na uro, na Ratitovcu 109,1, na Zgornji Kapli 99, 98,6 na Letališču Maribor in 95,4 kilometra na uro na Lisci. Veter je to zimo povzročil kar nekaj škode, saj je razkrival strehe in podiral drevesa.

Oblačen začetek meteorološke pomladi

Nedelja bo oblačna. Dež se bo čez dan na zahodu okrepil in širil proti vzhodu. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 13, v alpskih dolinah okoli štiri stopinje Celzija. Meja sneženja bo večinoma nad 1300 metri nad morjem, le v severnem delu Julijskih Alp nekoliko nižje.

Arso opozarja, da se bo ob sneženju v visokogorju povečala nevarnost snežnih plazov. Predvsem v zahodnem in južnem delu Julijcev bo velika (4. stopnje), drugod znatna (3. stopnje).

Ponoči bo dež oslabel in postopno ponehal. V ponedeljek se bo zjutraj in dopoldne ponekod delno razjasnilo, popoldne pa se bo od zahoda spet pooblačilo in v zahodnih krajih začelo deževati.