Sneg je že pobelil višjeležeče kraje. Foto: BoBo
Sneg je že pobelil višjeležeče kraje. Foto: BoBo

"Ob naši severni meji se meja sneženja že spušča. Na vseh gorskih prelazih v Karavankah sneži, sneg je dosegel tudi gornjo Logarsko dolino in bo v naslednjih urah dosegel večji del Koroške," je za STA dopoldne povedal Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje.

Sneženje se je, kot so napovedali, počasi premaknilo proti jugu. To pa se je po besedah Gregorčiča zgodilo nekoliko počasneje od napovedi. "Časovno je prišlo do nekajurnega zamika pri prodoru te polarne zračne mase od severa, tako da bo v drugi polovici dneva ohladitev zajela tudi osrednjo in najpozneje južno Slovenijo," je pojasnil.

Čez dan je največ snega zapadlo na Jezerskem, 23 centimetrov.

Gregorčič še dodaja, da bo sneg do četrtka verjetno že pobralo. "Razen morda kje na Koroškem, če bi ga zapadlo vsaj deset centimetrov. Tisti sneg bo nekaj dni obležal, drugje pa večinoma ne."

Sneg se je v višje ležečih krajih po celotni državi oprijemal vozišča, cesta čez prelaz Vršič je prevozna samo za osebna vozila z verigami. Prepoved za vsa tovorna vozila je na cestah Novo mesto - Metlika med Vahto in Metliko ter Štrekljevec - Jugorje, za priklopnike in polpriklopnike pa velja na cestah: Arja vas - Slovenj Gradec, pri Mislinji, na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.