Vroče poletno vreme sicer ni neobičajno v arktičnem krogu, a temperature v zadnjih mesecih so bile nenormalno visoke. Foto: AP
Vroče poletno vreme sicer ni neobičajno v arktičnem krogu, a temperature v zadnjih mesecih so bile nenormalno visoke. Foto: AP

Znanstveniki pravijo, da je vročina razpihnila gozdne požare na območju, kar je po nekaterih ocenah povzročilo rekorden izpust 59 milijonov ton ogljikovega dioksida v ozračje. Na območju sibirske Arktike so do 6. julija našteli 246 požarov, ki so divjali na 1400 kvadratnih kilometrih, kažejo podatki ruske agencije za gozdarstvo.

Vroče poletno vreme sicer ni neobičajno v arktičnem krogu, a temperature v zadnjih mesecih so bile nenormalno visoke, poroča BBC. Območje Arktike naj bi se segrevalo dvakrat hitreje, kot je svetovno povprečje.

V arktični regiji so povprečne temperature od sredine 19. stoletja narasle za več kot dve stopinji Celzija, kar je dvakrat več od globalnega povprečja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Carlo Buontempo, direktor EU-jevega programa Kopernik za spremljanje Zemlje in njenih ekosistemov, je trend označil za "skrb vzbujajočega".

Znanstveniki, ki delujejo v okviru tega programa, pravijo, da se je temperatura na omenjenem območju v povprečju dvignila za pet stopinj. To je stopinjo več kot dva prejšnja najtoplejša junija, v letih 2018 in 2019.

V Verhojansku izmerili 38 stopinj

V sibirskem mestu Verhojansk je temperatura 20. junija dosegla 38 stopinj, kar je 18 stopinj več, kot je najvišja povprečna dnevna temperatura za tisti mesec.

Urni rekord - povprečna temperatura v 60 minutah - za eno do dve stopinji presega dosedanja rekorda, izmerjena v Arktiki v letih 1969 in 1973, poroča AFP.

V maju so v ruski vasi Katanga v arktičnem krogu izmerili 25,4 stopinje, kar je rekordno visoka majska temperatura za tisto območje.

Globalno je bil medtem letošnji junij za več kot pol stopinje Celzija toplejši od junijskega povprečja v obdobju 1981-2010 ter primerljiv z lanskim junijem, ki je bil najbolj vroč doslej, še poroča AFP.moj