Razglasitev požarne ogroženosti je zahtevala vlada kot enega izmed ukrepov, s katerimi bi razbremenili gasilce. Foto: BoBo
Razglasitev požarne ogroženosti je zahtevala vlada kot enega izmed ukrepov, s katerimi bi razbremenili gasilce. Foto: BoBo

Od petka bo tako prepovedano kuriti oz. požigati, odmetavati goreče predmete ali druge predmete in snovi, ki lahko povzročijo požar, so sporočili iz centra za obveščanje in dodali, da je prepovedano tudi kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati dejavnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

V času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja bodo pristojni organi izvajali poostren nadzor, so zapisali na upravi za zaščito in reševanje in dodali, da tokrat občinam in gasilskim organizacijam izjemoma ni treba izvajati požarne straže in dežurstva gasilcev ter opazovanja naravnega okolja, kot to določata prva odstavka 11. in 12. člena uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju.

Razglasitev požarne ogroženosti zahtevala vlada

Veliko požarno ogroženost naravnega okolja je uprava za zaščito in reševanje razglasila, potem ko ji je to na dopisni seji v sredo naložila vlada, in sicer kot enega od ukrepov v boju proti epidemiji novega koronavirusa in zmanjšanju ogroženosti članov gasilskih enot pred okužbo z novim koronavirusom.

"Trenutno se v Republiki Sloveniji že soočamo z daljšim sušnim obdobjem. Letos je bilo do zdaj 381 požarov v naravnem okolju, v katerih so posredovale gasilske enote. Opaža se porast požarov predvsem v marcu (103 požari). Zaradi večje prisotnosti doma se v zadnjih dneh število požarov v naravnem okolju povečuje, kar pomeni večjo izpostavljenost gasilcev možnosti okužb s SARS-CoV-2," so sporočili po seji vlade.