Zrak je toliko čistejši, da nekateri prebivalci v Pandžabu na severu Indije poročajo, da lahko prvič v 30 letih vidijo 200 kilometrov oddaljeno Himalajo.

Sant Balbir Singh Sičeval je eden tistih, ki pravi, da česa takega še ni videl. "Z naših streh lahko jasno vidimo zasnežene gore. In ne samo to – ponoči vidimo tudi zvezde. Česa takega ne pomnim," je povedal Sičeval, ki že več kot 30 let skuša ozaveščati Indijce o onesnaženju zraka.

Fotografije zasnežene himalajske gorske verige Dauladar na družabnih omrežjih delijo številni navdušeni uporabniki. Med njimi tudi nekdanji indijski zvezdnik kriketa Harbhadžan Singh.

"Še nikdar nisem videl verige Dauladar s svoje domače strehe v Džalandaru. Nikdar si nisem predstavljal, da je to mogoče. To je jasen dokaz, kaj smo storili materi Zemlji z onesnaženjem," je tvitnil Singh.

Občutno izboljšanje zraka

Indija, ki šteje skoraj 1,4 milijarde prebivalcev, je v karanteni od 22. marca.

"Ne samo to, da ni običajnega prometa, tudi večina industrije stoji. Vse to je pomagalo spraviti stopnjo onesnaženja na neverjetno nizko raven," je povedal Sičeval za SBS.

Tudi osrednji indijski odbor za onesnaženje navaja, da je karantena privedla do znatnega izboljšanja kakovosti zraka. Samo v New Delhiju se je kakovost zraka izboljšala za 44 odstotkov, po vsej državi pa v povprečju za 33 odstotkov.