Minister Andrej Vizjak je zatrdil, da dopolnila ne posegajo v predlagane rešitve. Foto: BoBo
Minister Andrej Vizjak je zatrdil, da dopolnila ne posegajo v predlagane rešitve. Foto: BoBo

Ker so člani odbora DZ-ja za infrastrukturo, okolje in prostor koalicijske predloge dopolnil na mizo dobili šele v torek in danes pred začetkom seje, je poslanka LMŠ-ja Tina Heferle predlagala, da se opravi javna predstavitev mnenj. "Ne zaviramo tega zakona, a je po našem mnenju treba opraviti širšo razpravo o predlaganih spremembah, ker danes zagotovo ne bomo mogli opraviti kakovostne razprave. Ne moremo vam kar na lepe oči verjeti, da so vsi amandmaji na 121 straneh brez napak, ali, če želite, brez podtaknjencev," je dejala.

A večina članov odbora se je strinjala, da odbor razpravo nadaljuje. "Slovenija potrebuje nov, moderen zakon na področju varstva okolja, ki sledi sodobnim trendom na tem področju. Obstoječ zakon je bil večkrat dopolnjen in postaja nepregleden in s tem zakonom se odpravlja vrsta očitanih kršitev prava EU-ja, za katere imamo tudi že kar nekaj opominov," je ob predstavitev predloga dejal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Uvajajo načelo proizvajalčeve razširjene odgovornosti (PRO)

Po njegovih besedah je nujno uvesti tudi načelo onesnaževalec plača in načelo proizvajalčeve razširjene odgovornosti (PRO). Sistem PRO je po Vizjakovih pojasnilih treba uvesti tudi zaradi neučinkovitega sistema, ki se je zlasti pokazal pri ravnanju z odpadno embalažo, ki je doslej vedno terjal intervencijo države, kar je državo veliko stalo.

Nov sistem PRO temelji na eni organizaciji za en masni tok, kar je po ministrovih besedah ustrezna pravna rešitev. Sistem ene organizacije je, kot je dodal, usklajen tudi z delom zainteresirane javnosti, zlasti z nevladnimi organizacijami. "Seveda pa smo povsem logično pričakovali, da se del zainteresiranih, ki so doslej na račun tudi nereda več organizacij pri enem odpadkovnem masnem toku neupravičeno služili, naleteli na velik odpor," je dejal. Ob tem je odločno zavrnil očitke o monopolizaciji trga.

Prenovljena je tudi ureditev postopka presoje vplivov na okolje in izdaje okoljskih dovoljenj. "Zelo pomembno je, da združujemo nekatere postopke, zlasti ko govorimo o okoljevarstvenem soglasju in okoljevarstvenem dovoljenju, da se ne podvajajo razne faze postopka in se zavlačuje z rezultati," je dejal in zatrdil, da namen posodobitve določil ni kakršna koli bližnjica na račun okolja, ampak odprava administrativnih ovir.

Dopolnil je po Vizjakovih pojasnilih več tudi zaradi splošnega soglasja k uvedbi kavcijskega sistema za plastenke in pločevinke, ki ga je predlagal nevladni sektor. Med novostmi zakona je tudi ureditev ukrepanja v primeru čezmerne obremenitve okolja zaradi odstopa od pravil ravnanja.

Opozicija: Nekatere rešitve so dobre, a zakon je zelo obsežen

Poslanci iz vrst opozicije so v razpravi v veliki meri poudarjali količino v torek in danes prejetih dopolnil. "Vsi se strinjamo, da je zakon potreben, v njem so dobre rešitve, ampak je enostavno toliko sprememb, da ne gre pričakovati, da bomo kvalitetno razpravljali," je dejal Edvard Paulič (LMŠ). Janja Sluga (NeP) je bila kritična do, kot je dejala, Vizjakovega pokroviteljskega odnosa do poslancev, ko opozarjajo, da zakona na takšen način enostavno ne morejo sprejemati. Zmotilo jo je tudi, da je iz predloga izpadlo poglavje o sanaciji v preteklosti onesnaženih območij, kar je neuspešno skušala popraviti z dopolnili.

Da je materija obsežna in kompleksna, je ugotavljal tudi poslanec SAB-a Andrej Rajh. Pozdravil je ustanovitev javne neprofitne službe na področju PRO. "Za nas je zelo pomembno, da se zadeva rešuje na način, da se ustanavlja javna neprofitna služba, nikakor se ne strinjamo, da mora biti ta stvar podvržena delovanju trga," je dejal.

Pozitivne spremembe, kot je poglavje o podnebnih spremembah, so pozdravili tudi v Levici. A ima, kot je poudarila Nataša Sukič, predlog tudi več pomanjkljivosti. Med nesprejemljivimi določbami je poudarila določbo, da bi se zavezancem iz evropske sheme za trgovanje z emisijami plačevalo posredne stroške, "in za povrh še iz podnebnega sklada".

Pri pripravi zakona o varstvu okolju je sicer sodelovalo podjetje profesorja na ljubljanski pravni fakulteti in nekdanjega ministra za pravosodje Senka Pličaniča. "Ta zakon je tak zmazek, da je imela zakonodajo-pravna služba 50 strani pripomb. Edino normalno bi bilo, da pisec tega zmazka v proračun vrne denar," je ob tem dejala poslanka Levice Violeta Tomić.

Odbor, v katerem ima večino koalicija, je predlogom dopolnil prikimal, predlog zakona pa je prestal tudi drugo obravnavo v DZ-ju.