Tako kot celotna Evropa je tudi Italija v primežu vročinskega vala, kjer so se temperature povzpele nad 36 stopinj Celzija. Foto: EPA
Tako kot celotna Evropa je tudi Italija v primežu vročinskega vala, kjer so se temperature povzpele nad 36 stopinj Celzija. Foto: EPA

"Zapustili smo družinsko hišo, hišo od tasta in tašče, saj nono ni hotel iz hiše, ker je dementen. Karabinjerji so ga morali na silo vleči ven iz hiše. To je bilo grozno. Psa, muco sem utegnila dobiti, pes se je skril, ne vem, kam," je dejala pretresena prebivalka Jamelj v Italiji za televizijski Dnevnik.

Sorodna novica Fotogalerija: Boj z ognjenimi zublji

S krajani, ki so čez noč ostali brez vsega, se je pogovarjala RTV-jeva novinarka Špela Lenardič.

"Na Krasu imamo veliko nerazstreljenega orožja iz prve svetovne vojne. Celo noč so streljale granate, tako kot v času vojne, je rekel oče," pa je pojasnila druga sogovornica, ki je morala okoli poldneva zapustiti svoj dom, saj se je gozdni požar razširil vse do hiš.

Med Trstom in Benetkami zaprta avtocesta

Med Trstom in Benetkami je zaprta avtocesta, ponekod ne peljejo vlaki. Elektrike bi lahko zmanjkalo tudi v Trstu.

Zaradi zaprte avtoceste med Sesljanom in Vilešem ter zaprtja železniške proge so že čez dan nastajale dolge kolone na lokalnih cestah.

Ognjeni zublji in dim, ki se dvigujejo nad Massaroso in Bozzanom v Toskani v Italiji. Foto: EPA
Ognjeni zublji in dim, ki se dvigujejo nad Massaroso in Bozzanom v Toskani v Italiji. Foto: EPA
Sorodna novica Večina evakuiranih se je vrnila. Šestan: To je največji požar v zgodovini Slovenije.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije ANSA so zato iz Trsta organizirali prevoz po morju do Gradeža.

Požar je nato zgodaj popoldne znova vzplamtel ob cesti Miren–Lokvica, zaradi česar so alarm sprožili tudi na italijanski strani meje, iz Benetk pa sta priletela kanaderja, ki gasita požarišče, poroča Primorski dnevnik.

V Gradini odprt sprejemni center

V Italiji so že v torek odprli sprejemni center Gradina v Doberdobu, kamor prihajajo ljudje, ki so morali zaradi požara zapustiti domove.

Že v torek so tja prišli prebivalci Sabličev, danes pa tudi prebivalci Jamelj, kjer naj bi dopoldne po nekaterih navedbah že začele goreti tudi hiše, poroča Primorski dnevnik.

Italijanske oblasti so sicer že v ponedeljek evakuirale več sto prebivalcev Toskane.

Najvišja stopnja požarne nevarnosti je razglašena tudi na delih otokov Sicilija in Sardinija.

Video: Zračni posnetki požara na Krasu v Furlaniji - Julijski krajini:

Trst v strahu pred izpadom elektrike in dobavo vode

Sorodna novica Požar na Krasu omejen. Prebivalci Goriške naj se zadržujejo v notranjih prostorih.

Župan Trsta Roberto Dipiazza je medtem opozoril prebivalce, naj ne uporabljajo dvigal, saj je možnost izpada električne energije.

V Trst namreč elektrika prihaja iz Slovenije, "kjer pa prav tako divja požar", je pojasnil Dipiazza in dodal, da bi lahko to vplivalo tudi na dobavo vode, ki naj bi jo v četrtek pripeljali s cisternami, še poroča Primorski dnevnik.

Obvezno nošenje mask v Tržiču

V Tržiču je od dopoldne zaradi onesnaženega zraka treba na prostem nositi maske tipa FFP2, zgodaj popoldne pa je goriški prefekt Raffaele Ricciardi tudi županom občin Doberdob, Sovodnje in Zagraj priporočil, naj sprejmejo uredbo o tem. Ljudem sicer svetujejo, naj zaradi dima ne zapuščajo domov.

Požar na italijanski strani najverjetneje sprožile iskre pri zaviranju vlaka

Pogled z letališča Ronchi v Italiji. Foto: Aleksander Gošnak
Pogled z letališča Ronchi v Italiji. Foto: Aleksander Gošnak

Kar zadeva vzroke požara, se zdi najverjetneje, da so ogenj sprožile iskre, ki so nastale zaradi zaviranja vlaka. Močan veter, ki je takrat pihal nad Krasom, in suho rastlinstvo sta hitro podžgala prve plamene, dodaja ANSA. Krajevne oblasti v Tržiču so ob tem danes prebivalce opozorile, naj se ne gibljejo na prostem, saj je zrak zaradi dima močno onesnažen.

Najhuje je na italijanski strani meje v Jamljah, kjer naj bi ogenj že zajel prve hiše. Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić
Najhuje je na italijanski strani meje v Jamljah, kjer naj bi ogenj že zajel prve hiše. Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić

"Če lahko, ne zapuščajte hiš. Raje ne hodite ven, ne ukvarjajte se s športnimi dejavnostmi. Okna naj bodo zaprta," je na Facebooku zapisala županja Tržiča Anna Maria Cisint.

Zaradi hude onesnaženosti zraka je danes (sreda) z uredbo odredila tudi obvezno nošenje maske tipa FFP2 na prostem in prepovedala obratovanje tržnic. Zaprta je tudi ladjedelnica Fincantieri. Po poročanju ANSE je nočno brezvetrje povzročilo izjemno visoke vrednosti delcev PM10 v zraku.

Zapore cest in prekinitve v železniškem prometu

Zaradi požarov na tržaškem in goriškem Krasu so ponekod zaprte avtoceste ter več regionalnih in lokalnih cest. Avtocesta Trst–Benetke je delno zaprta med Moščenicami in Vilešem, promet preusmerjajo že na avtocestnem priključku proti Sesljanu. Avtocestni odsek med Redipuljo in Moščenicami proti Trstu je znova odprt.

Cesta na Dol je zaprta, iz Gorice je promet preusmerjen proti Vilešu. Tam so sicer že v jutranjih urah nastajale vrste tovornih vozil. Tudi na odprtih cestah med Sesljanom in Tržičem so nastali zastoji, poroča Primorski dnevnik. Mejna prehoda Fernetiči in Rabujež sta zaprta za tovornjake s težo nad 7,5 tone, s čimer naj bi pomagali preprečiti dodatne zastoje. Še vedno je prekinjen tudi železniški promet, kar povzroča veliko nevšečnosti potnikom in tržaškemu pristanišču.

Veliko težav je na širšem goriškem prostoru v torek zvečer povzročil gost dim z obeh požarišč, zato so pristojni domačinom svetovali, naj se ne zadržujejo na prostem in naj zapirajo okna. Ponoči se je dim razkadil, pri čemer je pomagala tudi burja.