Onesnaženje reke Rižane in pogin rib sta se zgodila sredi aprila. Foto: Facebook/ALPE ADRIA GREEN Slovenija
Onesnaženje reke Rižane in pogin rib sta se zgodila sredi aprila. Foto: Facebook/ALPE ADRIA GREEN Slovenija

Po navedbah organizacije Alpe Adria Green (AAG) so inšpektorji v postopku nadzora ugotovili nepravilnost glede odvajanja vode z območja gradbišča izhodnega tunela T8 v smeri proti Kopru. "Zavezanec je nepravilnost v roku odpravil ter v ta namen namestil objekt za zajemanje in čiščenje odpadne vode, ki nastaja na celotnem območju gradbišča. Ker so odrejeno obveznost v določenem roku izpolnili, ni bilo formalnih razlogov za nadaljevanje postopka in uvedbo izvršilnega postopka. Postopek se je tako končal," izhaja iz ugotovitev inšpektorata, ki so jih pred dnevi prejeli v AAG-ju.

Sorodna novica Delavci na drugem tiru povzročili onesnaženje vode

Onesnaženje in pogin rib sta se zgodila sredi aprila. V AAG-ju so dogodek prijavili inšpektoratu za okolje in prostor, na teren pa poslali tudi svojo "eko patruljo", ki je ugotovila, da so delavci med vrtanjem dekanskega predora železniške proge med Divačo in Koprom naleteli na vodno žilo. Vodo, pomešano s snovjo za hlajenje svedrov, cementom in laporjem, so preusmerili iz predora v sistem vodnih kanalov in mlinščic, ki so neposredno povezani z reko Rižano, pri tem pa poginilo več štrkavcev. "Na srečo se je onesnaženje večinoma sedimentiralo, nastal je beton, in vsaj do onesnaženja reke Rižane v hujšem obsegu ni prišlo," so aprila pojasnili v organizaciji AAG-ju.

Zahtevali so ukrepanje inšpekcije in organov pregona, sanacijo stanja v vodotokih ter povrnitev škode in stroškov dela ribičem, poročilo ob koncu postopka ter izvedene ukrepe, da se kaj takšnega ne bi več ponovilo.