Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Želimo spodbujati, da najprej povečamo število oseb v avtomobilu in da kratke poti, manj kot štiri kilometre, opravimo na čist in bolj trajnosten način. Za razpis, ki bo izšel na začetku junija, imamo za zdaj namenjenih štiri milijone evrov," je za TV Slovenija pojasnil minister za okolje, podnebje in energijo (MOPE) Bojan Kumer.

Na stojnicah na Stritarjevi ulici v Ljubljani so bili predstavljeni aktualni in prihajajoči javni razpisi oziroma finančne spodbude, namenjene prebivalcem, podjetjem, javni upravi in nevladnim organizacijam. Gre za finančna sredstva, ki jih dodeljuje ministrstvo, pa tudi družbi Eko sklad in Borzen.

Minister Kumer je tudi poudaril, da so na ministrstvu v zadnjih dveh letih za zeleni prehod samo prek Eko sklada in Borzena namenili prebivalcem in gospodarstvu več kot 350 milijonov evrov. Kar 22,5 milijona evrov subvencij so usmerili za zmanjševanje energetske revščine ter poenostavili postopke za njihovo dodeljevanje. "Za projekte OVE bomo v naslednjih treh letih samo prek Borzena namenili 271 milijonov evrov, za trajnostno mobilnost pa 17 milijonov," je še napovedal Kumer.

Največ zanimanja je bilo po navedbah MOPE-ja za Borzenove razpise s področja samooskrbe, s katerimi ministrstvo spodbuja naložbe v samooskrbne sončne elektrarne za proizvodnjo električne energije in naložbe v shranjevanje energije, ter za energetsko učinkovite rešitve za ogrevanje in hlajenje.

Z Borzenovimi razpisi trajnostne mobilnosti bo MOPE spodbujal nakup električnih koles ter uporabo električnih vozil ter tudi nakup e-polnilne infrastrukture. Junija bo objavljen razpis za subvencioniranje nakupa mestnih električnih koles, električnih zložljivih koles in električnih tovornih koles, jeseni pa za sofinanciranje nakupa e-vozil in polnilne infrastrukture za fizične in pravne osebe.

Razpisi na okoljskem področju pa so namenjeni nevladnim organizacijam za financiranje projektov za ohranjanje okolja ter prebivalce spodbujajo k prehodu na čistejše vire ogrevanja z zamenjavo zastarelih malih kurilnih naprav z novimi na lesno biomaso in s toplotnimi črpalkami.

Po informacije o zelenih subvencijah v središče Ljubljane