Ian je na Floridi prizadel močno poseljena območja. Foto: Reuters
Ian je na Floridi prizadel močno poseljena območja. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je za Južno Karolino razglasil izredne razmere.

Ian je v sredo kot močan orkan četrte stopnje s hitrostjo vetra 240 kilometrov na uro udaril po obali jugozahodne Floride, poplavil domove, uničeval infrastrukturo in povzročil izpad elektrike za skoraj tri milijone gospodinjstev.

Po do zdaj zbranih podatkih je umrlo najmanj 12 ljudi, škoda pa je predvsem zaradi poplav in poplavljanja morja ogromna, štejejo jo v milijardah dolarjev.

Biden je dejal, da bi bil to lahko najsmrtonosnejši orkan v zgodovini te ameriške zvezne države in da bo po prvih poročilih žrtev "precej". Poplavne vode so ujele številne ljudi, ki niso sledili ukazu o evakuaciji, in obalna straža ter reševalne ekipe so jih do četrtka zvečer s streh ali poplavljenih objektov in otokov rešile več sto.

Joe Biden je dejal, da bi bil to lahko najsmrtonosnejši orkan v zgodovini Floride. Foto: Reuters
Joe Biden je dejal, da bi bil to lahko najsmrtonosnejši orkan v zgodovini Floride. Foto: Reuters

Guverner Ron DeSantis je dejal, da reševalci ne poročajo o velikem številu žrtev, a posvaril: "To je bil res hud vihar. Seveda lahko pričakujemo tudi slabe novice." Druge zvezne države Floridi pošiljajo gorivo, zdravila, hrano, vodo in odeje. Dodal je, da so razmere okoli Fort Myersa, kjer je orkan udaril ob kopno, "neopisljive".

Oblasti na Floridi svarijo prebivalce, naj ne hodijo po narasli vodi, saj so v njej lahko aligatorji in kače, v vodi se mešajo tudi kanalizacijske odplake. Večino šol naj bi kljub temu odprli danes ali v ponedeljek. Brez električne energije je na Floridi še vedno 2,2 milijona ljudi, v okrožju Lee pa je v veljavi tudi policijska ura.

Jug čakajo poplave

Ian se je premaknil čez celotno Florido v Atlantik in oslabel v tropski vihar, nato pa se tik pred obiskom Južne Karoline znova okrepil v orkan. Še pred udarcem središča orkana na kopno je veter rušil drevesa in daljnovode, voda pa je zalila dele mesta Charleston, pa tudi Myrtle Beach. V kraju Pawleys Island je odplavilo pomol.

Južno Karolino, dele Georgie in Severne Karoline čakajo poplave in škoda zaradi vetra, okrevanje Floride po uničenju pa bo trajalo še najmanj mesec dni. Reševalne ekipe so danes nadaljevale iskanje in reševanje ljudi, ki jih je ujela visoka voda.

Stanje v Južni Karolini. Foto: Reuters
Stanje v Južni Karolini. Foto: Reuters

Orkani postali stalnica

Med mrtvimi sta 80-letnica in 94-letnik, ki sta umrla po izpadu elektrike, ker sta jima odpovedala aparata s kisikom. Umrl je tudi 67-letni moški, ki je med čakanjem na pomoč omahnil v vodo in se utopil.

Znanstveniki menijo, da bodo tako obsežni in siloviti orkani zaradi podnebnih sprememb stalnica. Ianovi viharni vetrovi so se na vrhuncu moči raztezali več kot 660 kilometrov od središča orkana.

Podnebne spremembe so v skladu s študijo, ki je bila pripravljena takoj po neurju, orkanu Ian dodale vsaj deset odstotkov več dežja, je sporočil njen soavtor, klimatolog Nacionalnega laboratorija Lawrence Berkeley Michael Wehner.

Orkan Ian je eden največjih v zgodovini ZDA, saj je širok 665 kilometrov – tako daleč od njegovega središča segajo viharni vetrovi in oblaki. Na Florido je prinesel valove plime, ponekod višje od pet metrov, ob obali Južne Karoline in Georgie pa pričakujejo do meter in pol visoke valove.

Že v torek je kot orkan tretje stopnje zavil nad Kubo, kjer je število smrtnih žrtev v četrtek uradno naraslo na tri.

Orkan Ian pustoši po jugu ZDA

Posledice divjanja orkana Ian na Floridi si oglejte v galeriji.