Policist pregleduje ruševine podrte stavbe v New Orleansu. Foto: AP
Policist pregleduje ruševine podrte stavbe v New Orleansu. Foto: AP

Ida je Louisiano dosegla z vetrovi s hitrostjo 240 kilometrov na uro in obilnim dežjem. Čez noč je orkan oslabel na prvo stopnjo, zdaj pa je oslabel v tropsko nevihto, je sporočil Nacionalni center za orkane (NHC).

Veter tropske nevihte, ki se je vmes pomaknila nad zvezno državo Mississippi, še vedno dosega hitrost okoli 95 kilometrov na uro, a kot opozarjajo vremenoslovci, se nevihta pomika zelo počasi, zaradi česar so kraji na njeni poti dlje časa v primežu vetra in dežja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

New Orleans: Milijon ljudi brez elektrike

V nedeljo zvečer je orkan povzročil izpad elektrike na celotnem metropolitanskem območju New Orleansa. Okvarjenih je vseh osem daljnovodov, ki oskrbujejo največje mesto v Lousiani. Brez elektrike je tako ostalo več kot milijon odjemalcev elektrike.

Šerifova pisarna v kraju Ascension je potrdila eno smrtno žrtev. 60-letni moški je umrl, ko je na stanovanjsko hišo padlo drevo.

Najhuje prizadeto evakuirano nizko ležeče območje

Najhuje je prizadeto nižje ležeče območje jugovzhodno od New Orleansa, za katero je že predhodno v veliki meri veljalo navodilo o evakuaciji. Nacionalni center za orkane poroča o poplavah.

V zalivu so tudi prekinili skoraj vso proizvodnjo nafte, večja pristanišča ob obalah Louisiane in Misisipija so zaprli za ladijski promet.

Orkan je odnesel streho z ene izmed zgradb v francoski četrti New Orleansa. Foto: AP
Orkan je odnesel streho z ene izmed zgradb v francoski četrti New Orleansa. Foto: AP

Na fotografijah in videoposnetkih je videti obsežne poplave in škodo. Lokalni mediji poročajo o uničenih hišah, poplavljenih cestah in podrtih drevesih ter drogovih električne napeljave. Iz okrožja Jefferson so sporočili, da se je v reko Misisipi zrušil eden izmed oddajnih stolpov. V kraju Galliano je neurje odneslo del strehe tamkajšnje bolnišnice.

Biden razglasil katastrofo

Ameriški predsednik Joe Biden je v Lousiani razglasil "veliko katastrofo" in odredil zvezno pomoč za okrevanje v več kot desetih občinah.

Orkan Ida je Louisiano dosegel natanko 16 let po uničujočem orkanu Katrina, v katerem je umrlo okoli 1800 ljudi. Zvezna država je odtlej za izboljšavo protipoplavne zaščite in jezov namenila 14 milijard dolarjev.

Orkan Ida pustošil po Louisiani

Smrtna žrtev in več pogrešanih po tropski nevihti v Mehiki

Tropska nevihta Nora z močnim deževjem in vetrovi še zmeraj povzroča številne težave v Mehiki. Prizadeti so kraji v obalnih zveznih državah Michoacan, Colima in Jalisco, poroča Al Džazira.

V noči s sobote na nedeljo se je zaradi poplav v mestu Perto Vallarta delno porušil hotel, pri čemer je umrl najstnik iz Španije. Njegovi družini je pred zrušenjem uspelo pobegniti, so sporočile mestne oblasti.

Še vedno pogrešajo žensko, ki jo je odneslo skupaj z vozilom. Pogrešanih je tudi šest ribičev.

Tropska nevihta je medtem oslabela v prvo stopnjo.