Peščeni vihar v Bagdadu. Foto: Reuters
Peščeni vihar v Bagdadu. Foto: Reuters

Peščeni vihar je v noči na četrtek zajel šest iraških provinc, vključno z glavnim mestom Bagdadom in svetim mestom Nadžaf. V bolnišnicah je pomoč zaradi dihalnih težav poiskalo najmanj 5000 ljudi.

Zadnji peščeni vihar je bil že sedmi v zadnjem mesecu dni. Več Iračanov je za Reuters povedalo, da ne pomnijo tako pogostih viharjev v tako kratkem času.

Na Bližnjem vzhodu peščeni viharji niso nov pojav, vendar se je njihova pogostost v zadnjih letih povečala. Čezmerno izkoriščanje rek, gradnja jezov in izsekavanje gozdov naj bi bili glavni vzroki za pogostejše in bolj uničujoče peščene viharje, znanstveniki pa predvidevajo, da bodo podnebne spremembe ta trend še zaostrile.

V bolnišnicah so številne Iračane oskrbeli s kisikom. Foto: Reuters
V bolnišnicah so številne Iračane oskrbeli s kisikom. Foto: Reuters

Iraška poletja ob tem postajajo vse bolj vroča, v zadnjih dveh letih so temperature dosegle rekordnih 52 stopinj Celzija. Višje temperature in redkejše padavine še hitreje izsušujejo zemljo in pospešujejo širjenje puščave.

Gospodarska škoda

Peščeni viharji povzročajo tudi hudo gospodarsko škodo. Močno zmanjšujejo vidljivost, zato morajo oblasti zapreti letališča in avtoceste, pesek pa povzroča škodo na stavbah, sončnih celicah ter rastlinstvu in živalstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.