Raziskovalci ugotavljajo, da letno pogine vsak četrti kit na poti iz mehiških voda v hladno Arktično morje. Foto: EPA
Raziskovalci ugotavljajo, da letno pogine vsak četrti kit na poti iz mehiških voda v hladno Arktično morje. Foto: EPA

Dvanajst metrov in pol dolgo samico sivega kita je naplavilo v zaliv v San Franciscu 31. marca, drugo so odkrili prejšnjo nedeljo, tretjo v sredo in naslednji dan še eno. "Stanje, da je v štirih dneh naplavilo trupla kar štirih sivih kitov, je alarmantno," je za Guardian dejal vodja oddelka za patologijo na Centru za morske sesalce Padraig Duignan.

Za prvo žival, ki je bila močno podhranjena, je bila usodna ladja, ki jo je zadela. Vzroke za pogin preostalih treh še preučujejo.

Kiti preplavajo tudi do 16 tisoč kilometrov, ko se v zimskem času umaknejo v toplejše vode ob Mehiki, kjer se parijo in imajo mladiče v bližini obale mehiške zvezne države Baja California oziroma Kalifornijski polotok. Nato se poleti vrnejo na sever ob obalo Kalifornije, kjer se hranijo z ribami, kot so sardele, sardoni, in majhnimi morskimi raki kril, ko nadaljujejo pot v hladne vode s hrano bogatega Arktičnega morja.

Sorodna novica Ribiške mreže, tihi ubijalci oceanov, kot novi prodajni izdelki

Leta 2019 so odkrili kar 13 poginulih kitov, vzrok pogina pa bi lahko bila podhranjenost, zaradi česar velike živali niso mogle preplavati razdalje od Mehike do Aljaske. Biologi, ki opazujejo sive kite, opažajo, da so živali v slabi fizični kondiciji, zaradi česar je oceanografski inštitut v ZDA pred dvema letoma pogine označil "za nenavaden dogodek".

Podhranjenost kitov, zapletanje v ribiške mreže in poškodbe, ki jih pridobijo zaradi ladij, so najpogostejši vzrok smrti, ki jih je potrdila raziskovalna skupina.

Obdukcija nekega kita, ki so ga našli naplavljenega na plaži v mehiškem zalivu Muir, razkriva, da je imel podplutbe in poškodbe mišic okoli čeljusti in vratu, ki jih je dobil verjetno zaradi trka ladje, raziskovalci so ugotovili, da je bil kit sicer v dobrem telesnem stanju, saj je imel zadostne plasti podkožnega maščevja.

NOAA je še ugotovil, da je pri migraciji kitov na sever od leta 2015 in 2016, umrl skoraj vsak četrti sivi kit. Znanstveniki ocenjujejo, da potrjeni primeri kitov predstavljajo le deset odstotkov vseh njihovih poginov, ki jih zagreši človek.

Pristojne oblasti v Kaliforniji v ZDA so zato že pozvali, naj sprejmejo zakonodajo, ki ribičem prepoveduje uporabo mrež, pletenih na vrv, in omejijo hitrost ladij.