Visoka vodna gladina reke Drave. Foto: BoBo
Visoka vodna gladina reke Drave. Foto: BoBo

Reke v zahodni in deloma osrednji Sloveniji ter Sava, Drava in Mura imajo velike pretoke, drugod pa so pretoki rek srednji. Mura, Drava in Ljubljanica na Ljubljanskem barju se razlivajo v manjšem obsegu, kraška polja so deloma ojezerjena, so sporočili z agencije za okolje (Arso).

Danes (sreda) in v četrtek se bodo Mura, Drava in Ljubljanica na Ljubljanskem barju še lahko razlivale v manjšem obsegu.

Še posebej na Vipavskem lahko pride do razlivanj ob strugah vodotokov.

V četrtek bodo reke zlasti v zahodni in osrednji Sloveniji ponovno nekoliko narasle. Vodnatost večine rek bo velika, v Pokolpju in Prekmurju pa srednja. Čez dan je predvsem v južni polovici države spet možno hitrejše naraščanje hudourniških vodotokov in manjših rek. V petek se bo vodnatost rek začela zmanjševati, so še sporočili z Arsa.

Ponoči ter v četrtek bo pretežno oblačno. Predvsem na zahodu so možne krajevne padavine, deloma nevihte, ki se bodo v četrtek pojavljale tudi drugod po državi. Arso je sicer za četrtek izdal rumeno opozorilo zaradi možnosti krajevnih neviht za severozahod in jugozahod, popoldne pa tudi za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo.

Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO

Po spremenljivem vremenu s krajevnimi nevihtami v petek spet topleje

V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami in nevihtami. Popoldne bo ponekod prehodno zapihal severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem do 15, najvišje dnevne od 13 do 19, na Primorskem okoli 22 stopinj Celzija.

V petek bo po svežem in ponekod meglenem jutru čez dan večinoma sončno in spet topleje. V soboto bo večinoma sončno, več oblačnosti bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije, napoveduje Arso.

V torek nekaj težav zaradi plazov, podorov in meteorne vode

Sorodna novica Krajevni nalivi povzročali težave. Vipava, Drava in Mura se razlivajo.

Vreme je nekaj težav povzročilo tudi v torek, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Zaradi jutranjega močnega deževja z vetrom so na območjih Regijskih centrov Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto in Slovenj Gradec našteli 24 dogodkov.

Zaradi namočenega terena so se sprožili podori zemlje in kamnin ter zemeljski plaz, ki je v naselju Spodnja Rečica v občini Laško zasul stanovanjski objekt. Močan veter je podiral drevesa in na enem stanovanjskem objektu odkril streho. Meteorne vode so zalivale stanovanjske in druge objekte.

Posredovalo je 18 gasilskih enot, od tega štiri poklicne ter druge službe, ki so črpale meteorno vodo, odstranjevale podrto drevje, s protipoplavnimi vrečami zaščitile objekte, odstranjevale nanose zemljine, prekrile plaz in odkrito streho.