"Z nočjo so zračne sile končale gašenje, imeli smo tudi menjavo izmene," je stanje na terenu ocenil Hrvatin iz koprske gasilske brigade. Na terenu je okoli 120 gasilcev iz severne Primorske.

Trenutno sta aktivni še dve žarišči, ki pa sta pod nadzorom. "Težava je, da se krepi burja, nekaj težav imamo tudi z vodo. S Kraškim vodovodom se usklajujemo, kako bi jo zajeli," je še dodal.

Hrvatin upa, da bodo gasilci v kratkem žarišči odpravili, je pa za sredo znova načrtovana pomoč iz zraka, je še pojasnil.

Po popoldanskih podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je gorelo na približno 15 hektarjih, kot je ocenil Hrvatin, se je ta številka nekoliko povečala.

Prizorišče požara. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Prizorišče požara. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Območje je zelo nedostopno

Vodja intervencije Jan Brodar je predtem na novinarski konferenci dejal, da gasilcem pomagajo trije vojaški helikopterji, pilatus, dva italijanska helikopterja in dva italijanska kanaderja. "Nobeno življenje ni ogroženo, ni nobenih evakuacij." Iz preventivnih razlogov je le podjetje Yapı Merkezi umaknilo delavce iz predora, ki ga v bližini gradijo za drugi tir.

Vremenska napoved ni preveč obetavna, saj ves čas piha zmerna burja. Tako naj bi bilo tudi še v sredo in četrtek. Kot je dodal, je območje, kjer je zagorelo, zelo nedostopno, zato morajo gasilci vleči tudi do kilometer dolge gasilske linije.

Okoli 19.00 je prišlo novih 120 gasilcev, ki so zamenjali utrujene kolege.

Glede vzroka požara pa je dejal, da gre za zdaj "zgolj za ugibanja". "Verjamem, da bodo pristojne službe to raziskale," je dodal.

Koprski župan Aleš Bržan pa je dejal, da je požarna ogroženost trenutno visoka, zato je žal poleti pričakovati še kak požar. Zahvalil se je vsem gasilcem, civilni zaščiti, državi, policiji in vojski za učinkovitost.

Gasilci so imeli veliko pomoč iz zraka. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Gasilci so imeli veliko pomoč iz zraka. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Dopoldne je bil požar pod nadzorom, nato se je znova razplamtel

Potem ko je ob 12. uri že kazalo, da je požar pod nadzorom, se je znova razplamtel. Domačini pravijo, da je znova zagorelo, ko so dopoldne prenehali gasiti iz zraka, je za Radio Slovenija poročala Tjaša Škamperle. Požarišče sega čez slovensko-italijansko mejo. Na slovenski strani je približno 120 gasilcev.

Domačini se po navedbah Škamperle bojijo, da bi ogenj prešel cesto in se približal hišam, zato so žagali drevesa ob bližnjih objektih, iz bazenov, ki jih imajo nekateri ob hišah, pa so že napeljali cevi. Na delu je več kot 120 gasilcev, ki se trudijo omejiti ogenj, ki požira krošnje dreves. Gasilska brigada Koper je na pomoč že poklicala okrepitve upajoč, da bo to dovolj.

Burja usmerja ogenj navzdol po Kraškem robu proti Ospu in Prebenegu, a po besedah vodje intervencije Brodarja ljudje trenutno niso ogroženi.

Iz Ospa se je več prebivalcev umaknilo, predvsem zaradi dima. Več portalov je poročalo, da poteka evakuacija, vendar je vodja intervencije Brodar povedal, da je ni odredil.

Gasilci pozivajo prebivalce, naj s cestišča umaknejo svoja vozila in tako intervencijskim službam omogočijo nemoteno delo, je še poročal Radio Slovenija.

Vodja intervencije Jan Brodar. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Vodja intervencije Jan Brodar. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Ogenj tudi na italijanski strani

Po poročanju tržaškega časopisa Primorski dnevnik je popoldne zagorelo tudi na treh krajih med Opčinami in mejo s Slovenijo. Časopis poroča, da župan občine Dolina Sandy Klun pripravlja odredbo za evakuacijo Prebenega in Križpota.

Nočni požar najprej uspešno omejili

Ponoči je pod Socerbom v občini Koper najprej zagorelo na težko dostopnem območju na meji med Slovenijo in Italijo. V intervenciji je sodelovalo 80 gasilcev, ki so dopoldne požar omejili, pri tem pa sta jim pomagala tudi slovenski in italijanski helikopter.

Med vasema Osp in Prebeneg pod naseljem Socerb je na slovensko-italijanski meji zagorelo okoli 2. ure zjutraj. V intervenciji je sodelovalo okoli 80 gasilcev, ki sta jim pomoč iz zraka zagotavljala helikopter Slovenske vojske in italijanski helikopter.

Po prvih neuradnih ocenah je pogorelo okoli 10 hektarjev podrasti in grmičevja, med požarom pa ni bila ogrožena nobena vas.

Tako kot na intervencijah na goriškem Krasu gasilcem tudi tokrat pri gašenju pomaga vojaški helikopter. Foto: Televizija Slovenija/Edi Mavsar
Tako kot na intervencijah na goriškem Krasu gasilcem tudi tokrat pri gašenju pomaga vojaški helikopter. Foto: Televizija Slovenija/Edi Mavsar

Istrani naj vodo uporabljajo le, če je res nujno

Koprski župan Bržan je sporočil, da cisterne z vodo, ki so namenjene v vodarno Cepki za oskrbo z vodo obalnih občin, preusmerjajo na požarišče v Socerb. Vse prebivalce slovenske Istre prosijo, naj vode ne uporabljajo, če to res ni nujno potrebno.

Direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj je v Odmevih znova vse uporabnike pozval, naj trikrat premislijo, preden odprejo pipo, ker je oskrba z vodo "na nitki". "Striktno upoštevajte vse prepovedi, vsa priporočila. Ko vodo uporabljajte, jo uporabite minimalno, saj smo na spodnji meji. Vsi viri so minimalni, padavin še nekaj časa ni na vidiku," je dejal.

V preteklih dneh se je poraba vode v slovenski Istri nekoliko povečala, medtem ko so se razpoložljive količine manjšale. Kot so sporočili z Rižanskega vodovoda, so včeraj zaprosili za povečanje števila prevozov s Planinskega polja s cisternami, a so morali danes nekaj tovornjakov že preusmeriti za gašenje požara pod Socerbom.

Foto: Uporabnik Troha
Foto: Uporabnik Troha

V Istri še ni bilo dežja

V nasprotju z nekaterimi drugi deli Slovenije v Istri še ni bilo dežja, ki bi vsaj malo omilil sušo. Zato se je še zmanjšala izdatnost vseh virov, iz katerih se napaja Rižanski vodovod.
Iz podtalnice Rižane zdaj črpajo 150 litrov na sekundo, še 50 jih preusmerijo v strugo. Na črpališču Gabrieli pri Sečovljah dobijo le še 30 litrov na sekundo. Suši se tudi vodni vir Gradole na Hrvaškem, tako da Istarski vodovod Buzet Rižanskemu dostavlja 55 litrov na sekundo namesto 60.

Poraba se je v preteklih dneh povečala na 340 litrov na sekundo oziroma 29.000 kubičnih metrov na dan.

V teh razmerah ne zadoščajo več niti dodatne količine vode, ki jih pripeljejo s cisternami, so ugotovili na Rižanskem vodovodu. Včeraj so iz Unice dobili 1615 kubičnih metrov vode. Upravo RS za zaščito in reševanje so zaprosili za povečanje količine, vendar je načrte prekrižal požar pod Socerbom. Namesto v vodarno Cepki so morali nekaj cistern peljati tja.

Ne glede na to, da vojaške cisterne, ki sicer prevažajo vodo za Rižanski vodovod, trenutno pomagajo pri gašenju požara na Socerbu, se količina prepeljane vode iz reke Unica ni zmanjšala, saj je uprava za zaščito in reševanje dodatno angažirala zasebne prevoznike, tako da se količina prepeljane vode vseeno povečuje, so sporočili z ministrstva za obrambo.
Zato z Rižanskega vodovoda Koper vse porabnike opozarjajo, da "je trenutno edini izhod v maksimalnem varčevanju in upoštevanju vseh omejitev in prepovedi".

Gasilci se borijo s požarom pod Socerbom