Pogled iz zraka na požar na Velikem Ovčnjaku. Foto: Andrej Biaggio
Pogled iz zraka na požar na Velikem Ovčnjaku. Foto: Andrej Biaggio

Požar na pobočju Velikega Ovčnjaka, ki je izbruhnil v sredo okrog ene ure ponoči, je zajel območje približno 20 hektarjev, naselja pa niso ogrožena, so zvečer sporočili z regijskega štaba civilne zaščite. Na nočni straži v okolici Komna je bilo okoli 100 gasilcev.

Ves dan se je s tem požarom ukvarjalo 180 gasilcev s 60 vozili. Imeli tudi stalno pomoč dveh helikopterjev slovenske vojske za gašenje in helikopterja slovenske policije s termo kamero.

Tudi na območju velikega požara, ki je v minulih dneh opustošil velika območja v občinah Miren Kostanjevica in Renče Vogrsko, dan ni minil brez aktivnosti. Gasilci so se odzivali na izbruhe manjših žarišč. Tudi tam je ostala požarna straža.

Požar na pobočju Velikega Ovčnjaka. Foto: CZ severna Primorska
Požar na pobočju Velikega Ovčnjaka. Foto: CZ severna Primorska

Kako je bilo čez dan

Vodja intervencije Blaž Turk je popoldne pojasnil, da so poziv o požaru na Velikem Ovčnjaku dobili ob 1.07 ponoči, že takoj pa so videli, da gre za velik požar in da se zelo hitro širi. "Zato je takoj stekla aktivacija tudi ostalih gasilskih društev iz Kraške gasilske zveze in poklicne gasilske enote iz Sežane," je povedal.

Zamisel o načrtovanem protipožigu so gasilci opustili, saj so razmere neprimerne. "Ne upamo si tega narediti, proti vrhu so tudi vrtinci, tako da smo ta ukrep odmislili in ga gotovo ne bomo uporabili," je povedal Turk.

Listnati gozd na severni strani požara je šel gasilcem v prid. Tam je namreč manj podrasti, zato je požar tam bolj obvladljiv, gasilci lažje zalijejo teren in pričakujejo manj poznejših vžigov, je v izjavi za medije še dejal vodja intervencije.

Gori na območju Velikega Ovčnjaka, Opatjega Sela

Adamič: Podtalni požar, ki je prišel po enem dnevu na površje

Policisti in kriminalisti so opravili ogled kraja požara pri Komnu ter zbrali obvestila in dokaze zaradi suma, da bi lahko bil požar posledica načrtnega požiga. Doslej zbrana obvestila kažejo, da je šlo za udar strele.

Sorodna novica Med intervencijo požagan les je treba odstraniti do 20. avgusta

"V povezavi z ugotovitvijo vzroka požarov na podlagi do zdaj opravljenih ogledov in zbranih obvestil nismo potrdili obstoja razlogov za sum, da je bilo storjeno naklepno uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Vse aktivnosti preiskave požarov intenzivno nadaljujemo," so dodali.

Marko Adamič, gasilski poveljnik Obalno-kraške regije, pa je v Odmevih dejal: "Šlo je za strele v neurju, ki je divjalo. To neurje ni prineslo dežja, zanetilo pa je nekaj požarov. To je bil podtalni požar, ki je prišel po enem dnevu na površje."

Kot so še zapisali v policiji, vse od pojava požarov v naravi na območju Krasa preiskujejo vzroke nastanka požara oz. ugotavljajo, ali so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje.

"V obsežni kriminalistični preiskavi smo do sedaj opravili več ogledov krajev, zbrali obvestila in dokaze ter izvajali druge aktivnosti. Prav tako v povezavi s požarom prejemamo več obvestil in informacij o sumljivih okoliščinah vzroka požara. Vsako informacijo temeljito pregledamo in ovrednotimo ter opravimo potrebne preveritev vsebine," so še zapisali v odgovoru Slovenski tiskovni agenciji.

"Na terenu so odkrili sledove udara strele na začetku tega pogorišča. Tako da je skoraj 100-odstotna verjetnost, da je v tem primeru šlo za naravni pojav, torej, da človek ni bil tisti dejavnik, ki je sprožil ta požar," je za TV Slovenija povedal Erik Modic, župan Občine Komen.

Sorodna novica Pilot Slovenske vojske o gašenju na Krasu: "V dveh dneh smo opravili 25 ur letenja"

Modic je sicer v prvih odzivih čez dan dejal, da indici kažejo, da bi lahko bil požar posledica načrtnega požiga. Tezo je podkrepil z argumenti, da je novi požar nastal več kot kilometer od roba prejšnjega požara; in da je bil najbližji udar strele bil od žarišča tega požara oddaljen za nekaj sto metrov.

Zaradi okoliščin je na možnost požiga pomislil tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Spomnil je, da so pomisleke o naravi požara dobili že prejšnjo nedeljo. "Ko je bil preskok požara za približno kilometer ali pa kilometer in pol. Tega seveda fizika ne prenese, tako da smo že takrat začeli čudno gledati. Lahko je naključje, lahko je pa nekaj drugega," je opozoril. V izjavi za medije je domačine prosil, naj opazujejo, naj gledajo in naj sporočajo, če se jim karkoli zdi sumljivo. "Predvsem lahko pomagajo domačini, ki poznajo teren, ki poznajo sosede in vaščane in vsako sumljivo osebo lahko najavijo na 113," je spodbudil Kraševce.

Do zdaj je bilo v intervenciji požganih 3500 hektarjev površin, od tega 2700 hektarjev gozda. Za lažjo predstavo - gre za velikost 5000 nogometnih igrišč. To je razvidno iz delnega poročila Zavoda za gozdove, s katerim se bo na jutrišnji seji seznanila tudi vlada.

Kako sanirati pogoreli gozd
Sorodna novica "Kras je najzahtevnejše področje za obnovo gozda. Sadi in seje se praktično v kamen."

Namestnik poveljnika Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana Boris Budal pa je spomnil, da gredo gasilske moči počasi h koncu in upa, da se bodo regenerirali. Opozoril je, da ni težava dobiti veliko število gasilcev iz celotne Slovenije, težava je, da ni dovolj domačih gasilcev in vodij, ki bi lahko vodili vse te intervencije.

Na požarišču, ko bo pod nadzorom, bo treba vztrajati še najmanj tri dni, mogoče še kakšen dan več, je napovedal Budal. Dodal je, da se bojijo, da bi zagorelo še kje drugje, so pa na srečo občine Sežana, Divača in Hrpelje - Kozina dobile malo več dežja.

Spet gori na italijanski strani

Pogled iz zraka na požar na italijanski strani. Foto: Andrej Biaggio
Pogled iz zraka na požar na italijanski strani. Foto: Andrej Biaggio

Popoldne pa je močneje zagorelo na italijanski strani med Devetaki in Čukiščem zahodno od Opatjega sela. Ogenj se je nato širil po pobočju Brestovca. Pri gašenju sta sodelovala helikopter in kanader. Cesta Lokvica - Devetaki je zaprta, požar pa se na slovensko strani ni razširil, saj so bili naši gasilci odločni, so še sporočili iz regijskega štaba.

Ponoči žarišče tudi nad Mirnom

Nekaj po 5. uri so gasilci zaznali aktivnejše žarišče tudi nad Mirnom, je povedal nočni vodja intervencije Uroš Kemper. Na to območje so usmerili vse enote, ki so bile ponoči na terenu in so nadzirale veliko požarišče. Ponoči je na požarišču ostalo 58 gasilcev.