Foto: Rižanski vodovod
Foto: Rižanski vodovod

Skupščina javnega podjetja Rižanski vodovod je uvedla dodatne ukrepe po občinskem odloku iz 1987, ko so morali v slovenski Istri zaradi pomanjkanja vode zadnjič zapreti pipe.

Stanje je iz ure v uro slabše, je opozoril direktor Martin Pregelj. "Ko je vsak liter pitne vode vprašljiv, je verjetno lahko avto tudi umazan in počaka na prvi dež," roti uporabnike. Tudi pridelovalce oljk poziva, naj razmislijo o smiselnosti zalivanja, saj bo vode v vsakem primeru zmanjkalo, z zalivanjem pa bodo povzročili le to, da se bo to zgodilo prej.

Kmetom, ki negodujejo, ker so jim popolnoma zaprli pipe, medtem ko se turisti še vedno lahko prhajo, sporoča, da so naredili to, kar jim omogočajo predpisi.

Prebivalcem zagotavlja, da pipe ne bodo dolgo suhe. "Vsak dan voda bo. Ne bo pa po 24 ur na dan. Ko bo, ne bo pitna. Zato bo treba takrat z njo ravnati drugače," napoveduje Pregelj.

Sorodna novica Hrvaška Istra uvaja omejitev porabe pitne vode

Vodja službe za zdravstveni nadzor Sara Milenkovski je pojasnila, da bo vodo treba prekuhavati. "Črn scenarij gotovo sledi," je dejala. Med drugim je opozorila na hidravlične udare, ki bodo posledica zapiranja in ponovnega odpiranja cevi. Zaradi tega bo po njenem mnenju gotovo veliko okvar, zaradi katerih bodo morali vodo znova zapreti.

Z dosedanjimi ukrepi jim je uspelo zmanjšati povprečno porabo z nekaj več kot 400 na 355 litrov na sekundo. Z naraščanjem zunanje temperature pa tudi poraba vode spet malo narašča. Kot je še povedal direktor, vodni vir Rižana ne more dati več ničesar, od danes bodo morali celo spuščati vodo iz zajetij v strugo za zagotavljanje biološkega minimuma.

Zdaj dobivajo 155 litrov na sekundo iz podtalnice, 100 iz Kraškega vodovoda (kar je maksimalni odjem), 65 iz hrvaškega Istrskega vodovoda. Tudi ta vir je vse bolj vprašljiv, saj je na južni strani meje suša enako huda. 35 litrov dobijo iz svoje druge vodarne v Gabrijelih, kjer izdatnost tudi pada, je še pojasnil Pregelj.

Stanje vodooskrbe slovenske Istre je vse bolj kritično

V veljavi ostajajo vsi ukrepi

Tudi v prihodnje veljajo vsi do zdaj že sprejeti ukrepi. Do preklica so izklopljeni zalivalni sistemi na javnih zelenicah, zaprte prhe na vseh plažah, izklopljene fontane in vodni motivi na javnih površinah. Prepovedani sta zalivanje zelenic in pranje avtomobilov, izjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo. Komunalna podjetja bodo še naprej drevesa in cvetlične grede zalivala samo iz vodnih zajetij in drugih vodnih virov.

Pri Rižanskem vodovodu občane prosijo, da dosledno upoštevajo prepovedi, saj se je mogoče le tako izogniti prekinitvam v dobavi vode že pred iztekom tega meseca.

Glede na to, da so jih nekateri odjemalci obveščali o primerih kršitve prepovedi, opozarjajo, da so prvi naslov za prijave in obravnavo kršitev inšpekcijske službe. Za prijave navajajo brezplačni telefon koprskega občinskega inšpektorata (080 44 49).