Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot so v upravi za varno hrano zapisali na svoji spletni strani, je visoko patogeno aviarna influenca, znana kot ptičja gripa, zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se prenaša s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki in okuženimi toplotno neobdelanimi proizvodi. Bolezen se širi tudi s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem. Človek lahko širi virus s kontaminirano obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi.

Rejce so pozvali, naj dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, ki so temelj za preprečevanje vnosa bolezni v rejo. Pomembno je tudi, da rejci pozorno spremljajo zdravstveno stanje svojih živali in v primeru kakršnih koli sprememb, kot so pogini, padec nesnosti, neješčnost, spremembe v obnašanju živali, nemudoma o tem obvestijo veterinarja, so navedli.

V ponedeljek je Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije rejce opozorila, da so pojav aviarne influence zaznali na Hrvaškem. Odkrili so jo na farmi s 65.000 purani v občini Novigrad Podravski. Predvidevajo, da gre za visoko patogeni podtip H5N8, ki se od oktobra pojavlja v Evropi. Bolezen je bila do zdaj potrjena pri perutnini oziroma pticah v ujetništvu na Nizozemskem, v Nemčiji, Veliki Britaniji, na Danskem, v Franciji in na Švedskem.