Za jugozahodni del države je izdano najvišje, rdeče opozorilo. Foto: Televizija Slovenija
Za jugozahodni del države je izdano najvišje, rdeče opozorilo. Foto: Televizija Slovenija

Po divjanju narave v zadnjih dneh so vremenoslovci južno Primorsko zaradi nevarnosti poplav znova obarvali v rdeče. Predvsem na območju obalnih občin lahko reke poplavijo v večjem obsegu, napovedujejo. Bregove lahko prestopijo tudi vodotoki v Vipavski dolini in na Notranjskem.

"Gladina morske vode se bo začela dvigovati in prišlo bo do tega, da bo visoka gladina morja zajezovala odvod vode iz rek v morje," je v Odmevih pojasnil vremenoslovec Janez Polajnar. Reke so močno narasle in so že začele poplavljati. Padavine se postopoma pomikajo v notranjost države, kjer se lahko prav tako zgodijo razlitja.

Obalo čaka nemirna noč

V poznih popoldanskih urah je skladno z napovedjo Arsa morje že prestopilo nižje ležeče predele obale, a se je medtem že umaknilo, glavni poplavni val pa se pričakuje okoli pete ure zjutraj, ko naj bi ob plimi zaradi povečanih padavin narasli tudi lokalni vodotoki, je za TV Slovenija poročal Edi Mavsar.

Pristojne službe opozarjajo občane, naj zaščitijo svoje premoženje, v ta namen sta se že sredi popoldneva oglasili sireni tako v Izoli kot tudi v Piranu.

Po zagotovilih civilne zaščite so vse pristojne službe pripravljene na posredovanje, zaradi razmočenosti terena pa se ob poplavah pričakuje tudi veliko plazov, ki utegnejo zapreti marsikatero cesto.

Zasnežena Kranjska Gora. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Zasnežena Kranjska Gora. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Na Gorenjskem sneži

Pričakujejo tudi precejšnjo količino nove snežne odeje v alpskem svetu, kjer lahko zapade od 40 do 50 centimetrov snega.

Na Primorskem nevarnost poplav, plazov

Neobičajen pojav za december

Zahodni del Slovenije je že v nedeljo zajelo močno deževje, nevšečnosti so povzročile predvsem meteorne vode. Najhuje je bilo v Strunjanu, kjer je voda zaradi okrepljenega juga povsem zalila cestišča, kmetijske površne in ulice. Poplavilo je tudi Sečovlje, v Ilirski Bistrici pa hudournik odnesel del ceste.

Obalna mesta je nato v ponedeljek zajela še t. i. supercelična nevihta, med katero je nastal tudi tornado. Silovito neurje s točo in močnim vetrom pa je odkrivalo strehe in podiralo drevesa, poškodovalo je tudi več avtomobilov. Toča je ponekod povsem pobelila ulice, gasilci so imeli ponoči veliko dela z odstranjevanjem posledic.

Sorodna novica Toča pobelila ulice obalnih mest, vodna tromba pri Trstu

Domačini takega neurja ne pomnijo, je poročala TV Slovenija.

"Že vse življenje živim na morju, sem prestal nevihte, ampak to včeraj je nepopisno. Zdi se, da sem šel mimo leteče strehe, ki jo zdaj vidim, in se tresem ob tem, ker sem zbežal za manj kot sekundo. Dogodek je bil kot sodni dan, kot da je tukaj konec. Česa takšnega še nisem doživel," je povedal eden izmed njih. "Vse skupaj je trajalo pet minut, nič več. Bilo je zelo na hitro. Smo prišli ven pogledat in smo videli, da je drevo padlo na garažo in stisnilo avtomobile spodaj," pa je dogajanje opisal drug domačin.

Zakaj je nastala supercelična nevihta?

"Šlo je za supercelično nevihto, ki se je iz smeri severnega Jadrana prek Savudrije in slovenske obale pomikala proti Trstu. Vzrok za ta neobičajen pojav za december je bila kombinacija dotoka zelo hladnega zraka z južnimi vetrovi v višinah in še razmeroma toplega morja," pa je za TV Slovenija vremenski pojav opisala vremenarka Katja Kozjek z Agencije RS za okolje. "To je proizvedlo dovolj energije v ozračju, da je nastala močna nevihta, ki so jo spremljali močni nalivi, sunki vetra, toča, ob prehodu nad kopnim ob Trstu pa se je za kratek čas vzpostavil tudi čisto pravi tornado. Res neobičajen pojav za december."

Benetke so pod vodo

Zaradi napačnih napovedi poplavilo Benetke

Pod vodo so znova tudi Benetke. Plima je popoldne zaradi burje nepričakovano presegla višino, ki so jo napovedovali vremenoslovci, in malo pred sedemnajsto uro poplavila polovico mesta – tudi baziliko svetega Marka in tamkajšnje talne mozaike. Zapornic, ki mesto branijo pred poplavami, zaradi napačnih napovedi niso dvignili.

Sorodna novica Benetke so pod vodo, ker niso sprožili protipoplavne zaščite