Razmere so najhujše na severu province Quebec. Foto: Reuters
Razmere so najhujše na severu province Quebec. Foto: Reuters

Kanada se bori z najhujšo požarno sezono doslej, pristojne službe pa svarijo pred "dolgim in težavnim" poletjem, poroča Guardian. V petek se je število požarov povzpelo na več kot 670, manj kot polovica pa jih je pod nadzorom gasilcev.

"Številke so že zdaj izstopajoče, do konca aktivne sezone gozdnih požarov pa so še najmanj trije meseci," je dejal Michael Norton s kanadskega ministrstva za naravne vire. Oblasti so v petek v državi naštele 677 aktivnih požarov, od tega jih 386 gori nenadzorovano.

Zgorelo je že devet milijonov hektarov oziroma 90.000 kvadratnih kilometrov gozda, kar je za več kot štiri Slovenije površin. Gre tudi za 11-krat večjo površino od povprečja v zadnjem desetletju, država pa je že presegla absolutni letni požarni rekord iz leta 1989, ko je zgorelo 7,8 milijona hektarjev.

Prihaja še vročinski val

Požari pustošijo na območjih po vsej državi, prizadeta pa so tudi običajno manj ogrožena območja. 143 požarov gori v Quebecu, 109 v Alberti, 100 v Britanski Kolumbiji. Najhuje je na severu Quebeca, kjer je samo v enem požaru zgorelo več kot milijon hektarjev gozda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri gašenju sodeluje tudi kanadska vojska. Foto: Reuters
Pri gašenju sodeluje tudi kanadska vojska. Foto: Reuters

Vremenoslovci za prihodnje tedne napovedujejo še nadpovprečne temperature v številnih delih države na zahodu in tudi v severnem Quebecu, kar bo razmere še poslabšalo.

Na terenu več tisoč gasilcev

Z obsežnimi požari se na terenu spopada 3800 kanadskih gasilcev, ki jih podpirajo kanadske oborožene sile, in več kot 3000 gasilcev iz enajstih držav, med njimi Nove Zelandije, Čila, Kostarike, Mehike, Španije in Južne Koreje.

Od začetka maja je moralo v Kanadi zaradi požarov svoje domove zapustiti približno 155.000 ljudi, kar je največ v zadnjih 40 letih. "Letošnja požarna sezona je in bo v številnih pogledih še naprej rekordna," je dejal Norton in dodal, da pričakuje, da bo število požarov ostalo nadpovprečno vse poletje.

Onesnažen zrak tudi v ZDA

Dim z gorečih gozdov je v tej sezoni že večkrat onesnažil zrak v Kanadi in sosednjih ZDA ter prizadel več kot 100 milijonov ljudi, občasno pa je oviral polete in povzročil odpovedi prireditev na prostem. "Od evakuacij do slabe kakovosti zraka in opozoril o hudi vročini – doživljamo resnične posledice podnebnih sprememb," je dejal kanadski minister za zdravje Jean-Yves Duclos.