Ris spada med velike zveri, tako kot volk in medved, vse te tri vrste pa so pri nas zaščitene. Foto: Pixabay
Ris spada med velike zveri, tako kot volk in medved, vse te tri vrste pa so pri nas zaščitene. Foto: Pixabay

V preteklosti je ris živel na območju celotne Slovenije, nato pa je zaradi pomanjkanja plena, izgube življenjskega prostora in pretiranega lova izumrl. V želji po vrnitvi risov v Slovenijo so pred pol stoletja iz Slovaške pripeljali šest risov. Po 46-dnevni karanteni so jim v večernih urah 2. marca 1973 odprli vrata obore in risi so se po dobrih sto letih vrnili v kočevske gozdove, so v sporočilu za javnost ob obletnici spomnili partnerji projekta Life Lynx.

"Ta veliki naravovarstveni podvig se je izkazal za enega najuspešnejših v Evropi, saj se je populacija številčno okrepila in risi so se razširili tudi v sosednje države, v Italijo, Avstrijo, na Hrvaško ter Bosno in Hercegovino. Obdobju širitve populacije je zaradi premajhnega števila izvornih živali in nepovezanosti z drugimi risjimi populacijami sledilo parjenje v sorodstvu in število risov je začelo spet upadati," so opisali.

Za dolgoročno ohranitev risov v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji partnerji danes spet izvajajo velik naravovarstven projekt doselitve risa. V sklopu projekta Life Lynx v letih 2017–2024 doseljuje rise na ozemlje Slovenije in Hrvaške. Doseljeni risi prihajajo iz stabilne risje populacije z območja slovaških in romunskih Karpatov.

Po zadnjih ocenah v Sloveniji 29 odraslih risov

Sorodna novica Izmed 13 naseljenih risov se le trije niso vključili v populacijo, Goru verjetno že tretjič očka

Namen projekta Life Lynx je, da se v obstoječo populacijo v Sloveniji in na Hrvaškem vključi 14 risov. Do danes so s pomočjo lokalnih lovcev v slovenske gozdove izpustili 10 risov, pet pa jih je našlo novo domovanje na Hrvaškem. Od skupno 15 izpuščenih risov je sicer trenutno status treh živali neznan, tako da vključeni v projekt zdaj načrtujejo, da bodo do aprila prihodnje leto v Slovenijo in na Hrvaško izpustili še največ štiri rise. Od tega dva že čakata v karantenskih oborah, eden na Slovaškem in drugi v Romuniji.

"Zelo sem zadovoljen s potekom projekta, predvsem z vključevanjem risov v alpskem delu populacije, kjer predtem dalj časa nismo zaznali njihove stalne prisotnosti. Potrdili smo tudi že tri legla mladičev priseljenih risinj, kar kaže, da smo na dobri poti, da se bo v jugovzhodnih Alpah vzpostavila povezovalna populacija, ki bo dolgoročno omogočila povezavo naše populacije risa s sosednjimi populacijami v Alpah," je ob tem povedal koordinator projekta Life Lynx Rok Černe z Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). Po zadnjih ocenah ZGS-ja na območju Slovenije sicer skupno živi 29 odraslih risov.

Direktor Zavoda za gozdove: Doselitev risov je velika zgodba o uspehu

Kot poudarjajo partnerji pri projektu, imajo pomembno vlogo pri doselitvi ponovno lovci, ki so vključeni v številne dejavnosti, Lovska zveza Slovenije pa se zavzema tudi za izboljšanje preganjanja nezakonitega lova živali. "Ponosni smo, da z raznovrstnimi ukrepi uspešno prispevamo k ohranjanju in obnovi biotske pestrosti slovenskih gozdov. Doselitev risov pomeni eno od velikih zgodb o uspehu," je pred petkovim svetovnim dnevom prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst dejal direktor ZGS-ja Gregor Danev. Letošnje dejavnosti ob svetovnem dnevu bodo potekale pod geslom Partnerstva za ohranjanje prostoživečih vrst.

Projekt Life Lynx v večinskem deležu financira EU v okviru programa Life, v Sloveniji pa ga sofinancira ministrstvo za naravne vire in prostor. Vodilni partner projekta je ZGS, slovenski partnerji pa so še Lovska zveza Slovenije, Univerza v Ljubljani in Zavod Republike Slovenije za varstvo narave.