Poplave v kraju San Pancrazio blizu Ravene. Foto: Reuters
Poplave v kraju San Pancrazio blizu Ravene. Foto: Reuters

Gladina vode se v nekaterih predelih pokrajine počasi znižuje, blizu mesta Ravena pa so reke v petek znova prestopile bregove. Prebivalci se pripravljajo na vnovično deževje, ki bo predvidoma trajalo do naslednjega tedna.

V nekaterih delih vzdolž jadranske obale je še vedno v veljavi največja stopnja ogroženosti pred naravnimi nesrečami, je sporočila italijanska civilna zaščita.

Na območju poplav, ki so prizadele tudi dele sosednjih pokrajin Toskana in Marke, se še zmeraj sprožajo zemeljski plazovi. Več sto prostovoljcev in uslužbencev reševalnih služb čisti ceste. V več kot 3000 različnih intervencijah je posredovalo več kot tisoč gasilcev.

Nekatera naselja imajo ob tem tudi težave s pomanjkanjem pitne vode in hrane ter z izpadi elektrike in telekomunikacij. Zaradi težav so morali evakuirati več kot 36.000 ljudi.

SpaceX bo zagotovil internet

Na pomoč italijanski pokrajini je priskočilo ameriško podjetje SpaceX, ki bo s svojim sistemom satelitov Starlink omogočilo boljše internetne povezave.

Italijanska zavarovalnica Unipol Gruppo je sporočila, da bodo skladno z dogovorom s SpaceX-om zagotovili internetni dostop za italijanske reševalce, bolnišnice in splošno prebivalstvo.

SpaceX je sporočil, da bodo satelite razporedili tako, da bodo izboljšali internetno dostopnost za pokrajino Emilija - Romanja. "SpaceX, Starlink in Tesla so veseli, da lahko na kakršen koli način pomagajo Italiji in ljudem, ki so jih prizadele poplave," je sporočil direktor podjetja Elon Musk.

Vlada pokrajini zagotavlja "popolno solidarnost"

Italijanska vlada pod vodstvom Giorgie Meloni se bo v torek predvidoma sešla na seji, na kateri bo odločala o ukrepih za pomoč prizadetim območjem. Iz Japonske, kjer se premierka udeležuje vrha G7, je prizadeti pokrajini zagotovila "popolno solidarnost".

Škodo, ki so jo povzročile ekstremne vremenske razmere, so ocenili na več milijard evrov. Italijanski minister za okolje Gilberto Pichetto je v četrtek napovedal, da bo italijanska vlada Evropsko komisijo zaprosila za sredstva iz evropskega solidarnostnega sklada. Tiskovni predstavnik Evropske komisije je nato sporočil, da center EU-ja za usklajevanje nujnega odziva pozorno spremlja poplave v Italiji in je pripravljen pomagati.