Trst ima visok delež raziskovalcev glede na število prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO/Ivana Zajc
Trst ima visok delež raziskovalcev glede na število prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO/Ivana Zajc

Za projekt Severnojadranske vodikove doline sta državi in sosednja dežela prejeli 25 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev. Vodilno vlogo v konzorciju 34 partnerjev ima Holding Slovenske elektrarne, največ pa jih prihaja iz Furlanije - Julijske krajine, kjer za razvoj novih tehnologij skrbijo tudi na tržaški univerzi.

Cilj projekta je pridobivati vodik s pomočjo obnovljivih virov energije, sončnih ali vetrnih elektrarn, in ga v znotraj manjših omrežij najprej ponujati velikim porabnikom v industriji, kot so jeklarne ali cementarne, je povedal profesor energetike na tržaški univerzi Rodolfo Taccani: "Proizvajali ga bomo v bližini industrijskih centrov, kjer je mogoče postaviti sončne elektrarne in vodik tudi takoj uporabljati. Novica teh dni je, da bo ena izmed central za proizvodnjo vodika umeščena v tržaško industrijsko cono."

Pridelati pet tisoč ton zelenega vodika je velik izziv, sodeč po porabi pa relativno majhna količina. Za primerjavo: tovorna ladja, ki dnevno porabi 30 ton goriva, bi potrebovala deset ton vodika. S pilotnimi projekti, ki jih bodo razvijali v vseh treh državah, želijo predvsem priti do novih, cenejših tehnologij pridobivanja, shranjevanja in distribucije zelenega vodika.

Na tržaški univerzi bodo razpisali nove študijske programe in izpopolnjevanja, med partnerji pa je tudi mednarodni raziskovalni center na Padričah, dodaja tržaški profesor Taccani: "Trst pogosto omenjajo tudi zaradi visokega deleža raziskovalcev na število prebivalcev. Imamo torej odlične pogoje, da spodbudimo in pozitivno pripomoremo k razvoju novih tehnologij."

V Sloveniji naj bi do leta 2030 proizvedli kar tri tisoč ton zelenega vodika letno. Po besedah predstavnikov Holdinga Slovenske elektrarne naj bi proizvodnjo najprej začeli v Termoelektrarni Šoštanj.

Primorska kronika