Februarski izbruh Etne. Foto: EPA
Februarski izbruh Etne. Foto: EPA

"Položaj je zelo resen. Ulice, trgi, strehe, balkoni, avtomobili – vse je pokrito s pepelom," je sporočil Alfio Previtera, uradnik v mestu Giarre. "Po marcu je na mesto padlo 25.000 ton pepela. Ljudje za zaščito uporabljajo dežnike," je dodal.

Vulkanolog Boris Behncke z nacionalnega inštituta za geofiziko v Catanii ocenjuje, da z vsakim izbruhom Etna v zrak izpljune do 200.000 kubičnih metrov pepela. Tega je letos toliko, da so lokalne oblasti prebivalcem znova svetovale nošnjo zaščitnih mask, ki so jih zaradi pandemije covida-19 lahko sneli šele ta mesec.

Stroški čiščenja so še posebej visoki, ker italijanska zakonodaja pepel uvršča med posebne odpadke, kar stroške čiščenja zviša na približno 20 evrov za kubični meter, poroča Guardian.
Številne sicilijanske občine so se morale zadolžiti, da so sploh lahko odstranjevale pepel. "Smo na robu finančnega zloma," poudarja Previtera.

Vladna pomoč

Prebivalci so po februarskem izbruhu njegov datum zapisali v pepel. Foto: EPA
Prebivalci so po februarskem izbruhu njegov datum zapisali v pepel. Foto: EPA

Italijanska vlada je prejšnji teden prisluhnila tegobam Sicilijancev in prizadetim vasem namenila pet milijonov evrov za odstranjevanje pepela. Hkrati so tudi spremenili zakonodajo in pepela ne uvrščajo več med posebne odpadke.

"Zakon bo znatno znižal stroške odstranjevanja, saj na primer omogoča, da se pepel uporabi v kmetijstvu kot gnojilo ali v gradbeništvu kot cementni ali polnilni material," ocenjuje vodja civilne zaščite v Giarru Silvio Grasso, a poudarja, da težava ostaja, saj Etna še zmeraj bruha.

Izbruhi Etne, enega najbolj aktivnih ognjenikov na svetu, so letos še posebej spektakularni, saj ognjenik bruha lavo tudi do 2000 metrov visoko. Vulkanologi iz Catanie pojasnjujejo, da je to posledica "primitivne lave", ki prihaja na površje iz drobovja gore in ima večji pritisk plina, kar ustvarja visoke izbruhe.