Foto: BoBo
Foto: BoBo

Iz društva Ekologi brez meja so sporočili, da so že lani v sodelovanju z Lidlom Slovenija in zero waste občino Škofja Loka zagnali program za raziskovanje zavržene hrane na ravni lokalnih skupnosti, kjer so pozornost namenili tako javnim ustanovam kot gospodinjstvom.

Rezultati enotedenskega dnevnega spremljanja navad gospodinjstev so pokazali, da so vsa zavrgla zanemarljivo količino hrane. Predsednica društva Ekologi brez meja Katja Sreš je ob tem dodala, da so "izziv sprejele družine, ki očitno že v osnovi dobro ravnajo s hrano, pridobljenih rezultatov pa ne gre posplošiti na populacijo celotne občine. To pa nam seveda ne more preprečiti, da se učimo in ni lepšega, če so nam za zgled najboljši."

Po navedbah društva Ekologi brez meja so na podlagi lanskih ugotovitev in analize več kot 16.000 obrokov v osmih enotah Vrtca Škofja Loka in Dijaškem domu Škofja Loka že prišli do novih ugotovitev in možnih rešitev, ki jih bodo implementirali prihajajočo pomlad. Delavnice na obeh ustanovah so že potekale, udeležili pa so se jih dijaki, starši ter vsi zaposleni.

V Vrtcu Škofja Loka se že posvečajo logističnim ukrepom, ki bodo vključevali spremembe pri deljenju čaja in sadja, ter pri enolončnicah in juhah, ki so se v lanskem letu izkazali za velik vir zavržkov, poleg tega pa so starše pozvali, naj ob odsotnosti pravočasno odjavijo otroke od obrokov.

"V Dijaškem domu Škofja Loka za prehrano skrbi podjetje Slorest. Ker so meritve pokazale, da je največ zavržkov posledica ostankov na krožnikih, bo velika pozornost posvečena dijakom," so pojasnili Ekologi brez meja in navedli, da bodo zato začeli s pogostejšim informiranjem dijakov o problematiki in pozivanjem h kolektivnemu zmanjševanju količine zavržene hrane.

Omenili so tudi, da se bo vključenost dijakov spodbujala tudi s sestanki odbora za prehrano in z vprašalniki.

O učinkovitosti ukrepov bodo presojali konec marca, ko bo potekalo ponovno tehtanje zavržene hrane. Sporočili so, da bodo rezultati predstavljeni ob letošnjem Slovenskem dnevu brez zavržene hrane, ki ga zaznamujemo 24. aprila. Še pred tem bodo Ekologi brez meja tudi v drugih občinah predstavili smernice za izvedbo programa Hrana svoje mesto najde.