Oseka je na površje naplavila številne klobuke. Foto: Radio Koper
Oseka je na površje naplavila številne klobuke. Foto: Radio Koper

Na to vplivajo številni dejavniki, pojasnjujejo morski biologi. V izjemno velikem številu pa se pozimi v našem morju pojavljajo od leta 2003.

V zadnjem obdobju se predvsem ribiči kočarji manj pogosto odpravijo na morje. Mreže jim namreč polnijo veliki klobučnjaki, pojasnjuje Matjaž Radin: "Mimoidoči in športni ribiči tudi to opažajo. Na tisoče in tisoče primerkov jih je. In če so vidni s prostim očesom, so tudi v mrežah, kar za nas pomeni ogromno škodo."

Običajno se morski klobuki množično pojavljajo od februarja do aprila, lani pa so jih bile polne mreže že jeseni. Poleg tega so tudi vse številnejši, opaža Kristjan Jež: "Zaradi teh klobukov, na primer, sem izgubil sezono rombov, ki sem jih po navadi lovil februarja, marca in aprila, letos pa sploh ne moremo nič."

Pa tudi sicer je ulov ob prisotnosti morskih klobukov v mreži tako rekoč neuporaben, poudarja Andreja Ramšak z Morske biološke postaje NIB v Piranu: "Te ribe se namreč dobesedno kopajo v sluzi, ki jo izločajo veliki klobučnjaki. Ta sluz je tudi polna toksinov, ki jih te meduze vsebujejo."

Zima je sicer čas, ko se morski klobuki namnožijo in zrastejo. Zakaj se podaljšuje obdobje njihove množične prisotnosti, pa je težje pojasniti, poudarja Ramšakova. Dejavnikov je namreč več, od razpoložljivosti hrane do vetrov, tokovanja in temperature morske vode.

Povejmo še, da imajo ribiči letos težave tudi pri tradicionalnem izlovu cipljev. Vendar glavni razlog za to niso morski klobuki, poudarjajo, temveč večje jate delfinov s 50 in več osebki, ki se zadržujejo v portoroškem ribolovnem rezervatu.