Čez dan se ob morju še lahko pojavi kakšna kratkotrajna ploha, sicer pa padavin ne bo več. Foto: TV Slovenija/Elen Batista Štader
Čez dan se ob morju še lahko pojavi kakšna kratkotrajna ploha, sicer pa padavin ne bo več. Foto: TV Slovenija/Elen Batista Štader

Skladno z opozorili agencije za okolje je morje zjutraj znova poplavilo nekatere dele slovenske obale, a brez hujših posledic. Tako nikjer niso sprožili siren za alarmiranje prebivalstva. Kot je za povedal poveljnik piranske civilne zaščite Robert Zirnstein, je sicer poplavilo nižje predele Pirana, kjer so prebivalci tega pojava že vajeni, ni pa bilo nevarnosti za življenje ali premoženje ljudi, niti niso bili potrebni kakšni posebni ukrepi. Na roko jim je šlo tudi skoraj popolno brezvetrje.

Zirnstein je ob tem spet pozval domačine, naj bodo pozorni in pravočasno umaknejo svoja vozila iz središča mesta, saj naj bi v petek med 5. in 8. uro spet poplavljalo nižje ležeče predele Pirana. Sicer pa v piranski civilni zaščiti skupaj s pripadniki Rdečega križa obiskujejo najbolj prizadeta območja poplav in ponujajo pomoč tistim, ki bi jo potrebovali. Nadaljevali bodo popis škode. V Sečovljah, ki so bile najbolj prizadete zaradi poplavljanja, pa bodo proučili možnost poglobitve jaškov in odtokov, da bi voda lahko lažje odtekala.

Dolina Dragonje je še vedno namočena, nekaj vode je sicer odteklo. Letališki delavci čistijo progo, da bi letališče čim prej odprli. Foto: Televizija Slovenija/Eugenija Carl
Dolina Dragonje je še vedno namočena, nekaj vode je sicer odteklo. Letališki delavci čistijo progo, da bi letališče čim prej odprli. Foto: Televizija Slovenija/Eugenija Carl
Sorodna novica Plaz še naprej ogroža blok na Markovcu, evakuirali vseh 16 stanovalcev

Stanovalci bloka na Markovcu še vedno čakajo na vrnitev

V Kopru danes niso imeli težav z visokim morjem, zato pa se še ukvarjajo z odpravljanjem posledic poplavljanj vodotokov in zemeljskih plazov, je navedel vodja oddelka za zaščito in reševanje na koprski občini Igor Rakar. 16 stanovalcev, ki so jih v sredo zaradi plazenja razmočene zemljine evakuirali iz bloka na Markovcu, je še vedno pri sorodnikih oziroma v hotelu. Rakar pričakuje, da bi se po optimalnem scenariju ljudje na svoje domove lahko vrnili v petek popoldne oz. proti večeru, vendar bo to odvisno tudi od vremena.

Za izvedbo sanacije, ki bi zagotovila varnost stanovalcev, mora biti teren dovolj izsušen oz. mora voda odteči iz zemljine, zato bodo morali videti, koliko bo še novih padavin. Dolgoročno pa bo treba izvesti trajno sanacijo, s katero bodo preprečili, da bi se zdrsi zemljine ponovili, je še dodal Rakar.

V sredo so dolgotrajno deževje in visoke vode sicer največ težav povzročili v dolini Dragonje. Med drugim je zalilo cesto proti mejnemu prehodu Dragonja. V koprskem mandraču se je zaradi visoke plime odvezalo in potopilo nekaj plovil. Morje je poplavljalo v Piranu, a so škodo preprečili z namestitvijo baraž.

Gladina morja še povišana

Sneg in podrto drevje na Koroškem in v Podravju

Medtem ko je na Obali poplavljalo, je nekatere druge predele države pobelil sneg. V sredo je ponekod na Gorenjskem zapadlo od 40 do 50 centimetrov snega, snežilo je tudi na Koroškem in Štajerskem. Kot je je v jutranjem pogovoru na Valu 202 povedal dežurni vremenoslovec na Arsu Brane Gregorčič, v posameznih predelih severovzhoda Slovenije še rahlo sneži, bo pa sneženje v naslednjih urah povsod ponehalo. "V višjih predelih je na severovzhodu Slovenije ponoči zapadlo tudi več kot 10 centimetrov snega," je sporočil Gregorčič.

Nočno sneženje je povzročilo težave v prometu na Koroškem, predvsem v Dravski dolini. V jutranjih urah je center za obveščanje prejel skupno devet obvestil o težavah zaradi podrtega drevja na območju severovzhodne Slovenije. Na terenu dela osem gasilskih enot, v jutranjem poročilu navaja center za obveščanje.

Na Koroškem, kjer ponekod še vedno sneži, podrta drevesa na glavni cesti med Podvelko in Ožbaltom odstranjujejo dežurni delavci cestnega podjetja Voc Celje. Podrta drevesa so ovirala promet tudi v občini Muta, in sicer na cesti Muta–Sv. Primož. Podrta drevesa so odstranili domači gasilci, ki so zagotovili prevoznost ceste, navaja center za obveščanje.

Po podatkih Prometnoinformacijskega centra za državne ceste, objavljenih ob 7.45, sta zaradi podrtih dreves poleg ceste od Radelj ob Dravi do prelaza Radelj zaprti tudi cesta Spodnja Selnica–Duh na Ostrem vrhu in cesta Bresternica–Gaj–Sveti Jurij.

Snegolom na Koroškem in v Podravju
Vreme

Vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Padavine bodo dopoldne ponehale

Kot je napovedal vremenoslovec Brane Gregorčič, bo čez dan še mogoča kakšna kratkotrajna ploha, – največja verjetnost za to je v bližini morja – sicer pa bo vreme oblačno in suho.

Na spletni strani agencije za okolje ob pretežno oblačnem vremenu za nekatere predele napovedujejo tudi meglo, nekaj jasnine bo na Primorskem. Temperature bodo od 0 do 4, na Primorskem od 7 do 11 stopinj Celzija. V petek bo prevladovalo oblačno, suho in ponekod megleno vreme. V soboto pa se bodo od zahoda ponovno začele pojavljati manjše padavine.