Eno izmed verižnih trčenj, ki se je zgodilo pri Torontu v Kanadi. Foto: Reuters
Eno izmed verižnih trčenj, ki se je zgodilo pri Torontu v Kanadi. Foto: Reuters

Ogromna hladna fronta se razteza čez več kot 3200 kilometrov in sega od Teksasa do Quebeca, kar pomeni, da opozorila pred nevšečnostmi veljajo za dve tretjini ZDA. Nevihta prinaša obilne snežne padavine, izjemno nizke temperature – v Elk Parku Montani so namerili -45 stopinj Celzija – in silovit veter, ki povzroča električne mrke. Ameriški vremenoslovci so v petek dejali, da gre glede na razsežnost za eno največjih vremenskih opozoril v zimskem času do zdaj, piše BBC.

Samo v petek je brez dobave električne energije ostalo več kot 1,5 milijona ljudi. Ponekod so napovedane obilne snežne padavine, največ snega naj bi zapadlo v Pensilvaniji in Michiganu. V Buffalu pričakujejo najmanj 90 centimetrov snega. Opozorila pred obilnim sneženjem veljajo za več kot osem milijonov Američanov. Po drugi strani pa so za območje New Yorka in New Jerseyja izdali opozorila pred poplavljanjem morja. Temperature so se močno spustile tudi v zveznih državah, ki imajo sicer milo podnebje, na primer v Louisiani, Alabami, Floridi in Georgii. V večjih mestih na jugu države, kjer niso vajeni tako nizkih temperatur, so oblasti odprle ogrevalne centre. Še posebej so negativnim učinkom hladne fronte izpostavljeni brezdomci in prosilci za azil na mehiški strani meje.

V New Hampshiru so na najvišjem vrhu severovzhodnega dela ZDA - Mount Washington, ki meri nekaj manj kot 2000 metrov nadmorske višine - izmerili sunek vetra s hitrostjo 241 kilometrov na uro.

Na pot le, če je res nujno

Večina žrtev, ki so posledica vremenskih razmer, je umrla na poplavljenih ali poledenelih cestah. V Ohiu je trčilo 50 vozil, pri čemer so umrli štirje motoristi. Še štirje so umrli v drugih prometnih nesrečah v tej zvezni državi. Razmere na cestah še poslabšuje pomanjkanje snežnih plugov oziroma njihovih voznikov. Ti opozarjajo, da so premalo plačani.

Samo v petek je bilo odpovedanih 5700 letov, še 10.400 letal pa je imelo zamudo. Poleg tega je obstalo tudi več tisoč vlakov. Oblasti pozivajo prebivalce v Indiani, Michiganu, New Yorku in Ohiu, da se na ceste ne odpravljajo, če to ni nujno potrebno.

Številni potniki pred prazniki ne morejo domov. Foto: Reuters
Številni potniki pred prazniki ne morejo domov. Foto: Reuters

Rafinerije ustavljene, darila v skladiščih

Številne velike rafinerije, med drugim v Teksasu, so zaradi slabih vremenskih razmer začasno ustavili. Padec dnevne proizvodnje povzroča občutno podražitev nafte in zemeljskega plina ob že sicer vse višjih cenah ogrevanja oziroma električne energije. Delo v dostavnih vozliščih družb, kot so Feddex, UPS in Amazon, polnih daril, je v najbolj prizadetih ameriških zveznih državah obstalo, je poročal Radio Slovenija.

Po napovedih vremenoslovcev bodo v ZDA v prihodnjih dneh verjetno izmerili več kot sto rekordno nizkih temperatur. Nekateri rekordi so že padli – v Denverju v Koloradu se je temperatura spustila do -31 stopinj Celzija, kar je najmanj od 90. let. V Wichiti v Kansasu je najhladneje v zadnjih 20 letih, -35,5 stopinje, v Nashvillu v Teksasu pa so temperature prvič po 26 letih padle pod ničlo.

Snežna nevihta v ZDA prizadela že čez 200 milijonov ljudi