Tina Gaber prinaša podpise pod peticijo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Tina Gaber prinaša podpise pod peticijo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Ivan Kos: Burni odzivi na izlov nutrij odraz naše odtujenosti od narave

S podpisi želijo dokazati, da pomemben del slovenske javnosti ne podpira nasilnih kratkoročnih rešitev za težave sobivanja človeka z drugimi živimi bitji v Sloveniji, je ob predaji v imenu nasprotnikov izlova povedala predstavnica Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) Adria v Sloveniji Nevenka Lukić Rojšek.

"Iztrebljanje ni rešitev, je problem sam po sebi, saj utrjuje prepričanje, da lahko človek z nasiljem ohranja dominantni položaj izkoriščevalca narave. Dokler se zavračajo številni drugi ukrepi, ki bi jih morala omogočiti država, pozivanje k celovitemu odlovu nutrij na Ljubljanskem barju samo zato, da se upraviči delovno mesto in plača s pridobitvijo sredstev iz skupnih skladov, nikakor ni upravičeno," je zatrdila.

Sorodna novica Mnenja o noveli zakona o zaščiti živali ostajajo deljena, predvsem glede pooblaščenih svetovalcev

Predstavniki 20 slovenskih društev pristojno ministrstvo poleg tega, da takoj razglasi moratorij na celovit odlov nutrij na območju krajinskega parka Ljubljansko barje, po besedah Lukić Rojškove pozivajo tudi k temu, da prevzame pobudo za čimprejšnjo vzpostavitev dialoga v obliki delovne skupine, ki bo v najkrajšem času opravila "analizo stanja na podlagi objektivnih informacij ter brez političnih pritiskov oblikovala realistične in naravi ter do ljudi prijazne rešitve".

Ob tem se zavzemajo tudi za čimprejšnje sprejetje novele zakona o zaščiti živali ter da bi vlada in DZ v široki javni razpravi "spodbudila boljšo informiranost o čutečih bitjih in družbeni konsenz o tem, kaj narava sploh je in kakšne odgovornosti, ne dolžnosti imamo ljudje do nje".

Hrovat: Skrb na ministrstvu delimo

Nevenka Lukić Rojšek (druga z leve), Tomaž Hrovat na desni. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nevenka Lukić Rojšek (druga z leve), Tomaž Hrovat na desni. Foto: BoBo/Borut Živulović

Generalni direktor direktorata za gozdarstvo in lovstvo Tomaž Hrovat je ob sprejemu podpisov peticije najprej izrazil zadovoljstvo nad skrbjo državljanov za okolje in dodal, da to skrb z njimi delijo tudi na ministrstvu. "Delimo tudi skrb za dobrobit živali, za posamezne živalske vrste in ekosistem kot celoto," je dejal. Čeprav so si z državljani enotni pri teh ciljih, pa se včasih pri načinih za njihovo doseganje razhajajo, je še poudaril in dodal, da je v tem trenutku tako tudi v primeru odlova nutrij.

Po besedah Hrovata bodo pobudo društev proučili in "skladno z odločitvijo v nadaljevanju tudi ravnali". Ob tem je napovedal tudi nadaljevanje dialoga z nevladnimi organizacijami.

Odlov bo stekel v začetku avgusta

Operativni del odlova nutrij v krajinskem parku Ljubljansko barje bo predvidoma stekel konec meseca oz. v začetku avgusta, je za Slovensko tiskovno agencijo sredi meseca pojasnil direktor Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje Janez Kastelic. Kot je pojasnil, zaradi dopustov dejavnosti trenutno potekajo v skladu z razpoložljivimi kadrovskimi možnostmi.

Odlov bo najprej stekel na tako imenovanih nelovnih površinah, saj imajo kar nekaj prošenj lokalnega prebivalstva, da odlovijo nutrije, ki so "že v naseljih oziroma prihajajo celo do hiš". Ob tem je pojasnil, da pri lokalnem prebivalstvu niso naleteli na neodobravanje, temveč nasprotno. "Ljudje podpirajo naša prizadevanja, saj je to problem, ki se jih neposredno tiče," je zatrdil.

Ukrep depopulizacije nutrij v krajinskem parku bo sicer trajal več let. Pristojni se tako na izvajanje naravovarstvenega ukrepa popolne odstranitve nutrije pripravljajo od lanskega septembra, ko jim je odločbo za to izdalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot je ob sprejetju podpisov peticije nasprotnikov odlova nutrij danes dejal Hrovat, ta odločba ostaja v veljavi.

Na njeni podlagi bodo lahko nutrije, ki spadajo med lovne vrste, po novem lovili tudi s pomočjo pasti živolovk. Zgolj z rednim lovom, ki so ga izvajali do zdaj, namreč po njihovi oceni naraščajoče populacije teh živali, ki se je v zadnjih desetih letih podvojila ali celo potrojila, ni mogoče več omejiti. Dnevno naj bi glede na številčno stanje odlovili 20 nutrij.