Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Meli center Repče je največje zavetišče za živali v jugovzhodni Sloveniji. Z območja 25 občin na leto sprejmejo in oskrbijo 300 psov. Predstavili so primer psa Rexa, ki je v zavetišču, odkar je pred nekaj leti umrl njegov lastnik. "Stroški tega psa na dnevni ravni so nekje – hrana, ki mora biti kakovostna je minimalno tri evre in pol," je dejal Dušan Hajdinjak iz zavetišča, ki se s to dejavnostjo ukvarja že 20 let. Razburil ga je predlog pravilnika, ki določa, da bi država odslej plačevala za hrano enega psa od 40 centov do dva evra na dan.

Sorodna novica Pirc Musar: Kdor ne mara sočloveka, ne bo imel rad živali

" Z dvema evroma enega psa na dan ne moremo prehraniti. Ni pa tukaj upoštevan noben strošek – niti oskrbnika niti prostora. Rekel bi, da je zadeva žaljiva, žaljiva predvsem do psov," je izjavil.

Kmetijska ministrica Irena Šinko pravi, da je pravilnik v javni obravnavi in da lahko zavetišča dajo nanj pripombe. "Gre za prehodno obdobje, ko je pravilnik v obravnavi, bomo dejansko videli, kako se dejansko lahko vse popravi. Bomo pa dejansko cenik izračunali in videli na podlagi tega, kakšne so tiste cene, ki bodo primerne," je povedala.

Iz osmih zavetišč so poslali poziv in opozorila, da živali ne bodo več sprejemali, ne izključujejo pa niti zapiranja zavetišč. "To pa mislim, da ne bo všeč nikomur. Država bo dejansko lahko čez noč ostala brez namestitvenih kapacitet za zapuščene živali," je napovedal Hajdinjak.

Da so ocene stroškov, ki jih v zavetiščih krije država, prenizke, se strinja tudi predsednica državnega zbora. Kmetijsko ministrstvo je pozvala, naj jih popravi.