Bobri so na kopnem precej plahi, tako da je nenavadno, da so si za hrano izbrali vrbo na precej obljudenem Lentu in jo celo podrli.

Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

"Z zelo jasnimi znamenji, čigavo delo je to bilo. Druga je bila poškodovana, tam ga je najbrž nekaj presenetilo," je povedal Stane Kocutar, skrbnik Stare trte na Lentu.

"Eno družino sestavljajo štiri ali šest živali. Če jih je zdaj več, potrebujejo več hrane in morajo se premikati vzdolž rečnega toka in tam pozimi jejo, kar najdejo. In to je bila ta vrba, ki so jo našli," je povedala Monika Podgorelec z Zavoda RS za varstvo narave.

Bober poje vsak dan okoli dva kilograma lubja in tanjših vej, v Mariboru pa je menda naseljena le ena družina bobrov.

Če bi si bobrova družina zaželela znamenite Stare trte, ki stoji 50 metrov stran od padle vrbe, bi se lahko za mariborsko kulturno dediščino zgodila prava tragedija. "Treba bi jo bilo nemudoma zavarovati z varovalno žico, pa tudi z elektronskim odganjalcem, ampak pravijo, da žica zaleže," je povedal Kocutar.

Bober na drevesu poje samo lubje, na golem deblu pa si zgolj brusi in krajša zobe, ki mu neprestano rastejo. Zato je poleg obgrizenega lubja po navadi tudi deblo zelo dobro izklesano.

Družina bobrov v središču Maribora