Kiril Trantin. Foto: Reuters
Kiril Trantin. Foto: Reuters

Medtem ko se ruski napad na Ukrajino nadaljuje, se živalski vrt v Kijevu osredotoča na varnost živali.

Kot je za Reuters povedal direktor ZOO-ja, podnevi skrbijo za približno 4000 živali, ponoči pa se skrivajo v zavetišču in upajo, da bo živalski vrt rešen. "Tu živimo osem dni (pogovor za Reuters posnet 3. marca, op. a.), ves dan delamo z živalmi, ponoči pa se skrivamo v zavetiščih zaradi napadov. Moramo nadzorovati, da živali ne bi ušle, če se v živalskem vrtu kaj zgodi."

Kijevski živalski vrt je na svoji spletni strani objavil, da so živali v živalskem vrtu na varnem – vključno s Tonyjem, edino gorilo v živalskem vrtu v Ukrajini – in so deležne 24-urne veterinarske oskrbe. Veterinarji so na voljo 24 ur na dan, da potolažijo živali in po potrebi zagotovijo zdravljenje.

"To je seveda velik stres za živali. In zjutraj potem moramo pogledati, ali je kdo poškodovan. Nihče ni umrl, živali niso poginile. Le ptice so se poškodovale pri udarjanju v kletkah," je povedal Trentin.

40 delavcev – veterinarjev, oskrbnikov, električarjev, vodovodarjev – pazi, da stvari v živalskem vrtu potekajo, kolikor se da normalno. Nekateri delavci so s seboj pripeljali tudi družine, tako da v živalskem vrtu trenutno prebiva okoli 70–80 ljudi. "Smo nekakšna vojaška komuna živalskega vrta," je povedal Trentin.

Dodal je, da je živalski vrt opremljen s sredstvi, ki jih potrebuje za prihodnjih deset dni.