Zgodba je malce nevsakdanja. Člani društva za opazovanje morskih sesalcev Morigenos v našem morju redno dokumentirajo prisotnost delfinov. Doslej so jih v objektiv fotoaparatov ujeli že več kot 400. Prepoznavajo jih po hrbtni plavuti, ki je nekakšen delfinji prstni odtis. Prešerna so pri Piranu nazadnje videli marca 2020.

"Pozneje na nekem sestanku, ki je potekal po spletu, sem naključno v predavanju kolegice, ki je govorila o delfinih v Tirenskem morju, opazil to plavut, ki mi je bila znana, in ugotovil, da gre za istega delfina," je povedal Tilen Genov iz društva Morigenos.

Kar je sledilo, je raziskovalce še bolj presenetilo. Prešeren ni plaval le od Sicilije do Pirana. Nedolgo zatem so ga opazili tudi pri Genovi. "Da je prišel iz Tirenskega morja do nas, je moral preplavati vsaj 1257 kilometrov. To je tista minimalna, najkrajša mogoča razdalja, če predpostavljamo, da je šel po ravni črti in potem od nas nazaj v Ligursko morje, je moral preplavati vsaj 2053 kilometrov, kar je absolutni rekord za obalni ekotip te vrste na svetu," je povedal Genov.

Kaj ga je prignalo k nam, ni jasno. Morda pa je v našem morju hrane oziroma rib več kot v Italiji, ugibajo raziskovalci, ki pa so medtem izgubili sled za Prešernom.

"Smo pa v naši raziskavi kolege znanstvenike v Sredozemlju in drugod tudi pozvali, da če žival opazijo, z nami tudi vzpostavijo stik," je še povedal Genov.

Dobro si torej zapomnite tole plavut in pokličite, če ga opazite.

Delfin Prešeren postal rekorder v daljinskem plavanju