Rešil psa, ki se je izgubil v gorah

Gorski reševalec je prek družbenih omrežij izvedel, da je pes izgubljen. Prejeli so tudi klice, zato so začeli reševalno akcijo.

Po psa se je odpravil predvsem zato, da se tega ne bi lotili neusposobljeni iskalci. "Pri takih dogodkih nas predvsem skrbi, da bi se ljudje sami podali v reševalno akcijo živali, zdaj ko so v gorah izredno zahtevne razmere. Kamniški gorski reševalci smo se že nekajkrat žal srečali s tragičnimi dogodki, ko so ljudje šli sami v iskalne akcije. V prvi vrsti nas je to vodilo, pa tudi sočutje do živali, Ni ti vseeno, da sama tava ponoči, sploh če ni navajena na gorsko okolje," je dejal v pogovoru za Val 202.

Sorodna novica "Znanje o gorah ni stvar ogleda enega filmčka na YouTubu ali enega tečaja"

Pes se je dobro znašel, izkopal si je luknjo v snegu in čakal. "Držal se je planinske šole, kar vedno učimo tudi vse udeležence na tečaju varne hoje. Da če te presenetijo razmere v gorah, ne rineš nekam na vrat na nos brezglavo, ampak da se skušaš tam pomiriti in zavarovati pred zunanjimi vplivi. Ta pes je naredil ravno to, izkopal si je neko gnezdo in se tam v klopčič zvil. S tem je bil zaščiten pred vetrom, kot vemo, je sneg tudi dober izolator. Bil je zaščiten pred močnim vetrom, ki je te dni pihal zgoraj. In to je nasvet tudi vsem obiskovalcem gora, da če se kdaj znajdejo v takšni situaciji, da se skušajo vkopati v sneg, ker sneg nudi možnost preživetja," je povedal Šerkezi.

Zaupanje si je pridobil s salamo. "Problem pri živalih je vedno ta, da če te ne poznajo, seveda reagira, se skuša umakniti. Tudi Jimmy je začel najprej lajati, potem je začel hoditi vzvratno, kar je nevarno, saj bi lahko na drugi strani zdrsnil dol. Že prejšnji večer sem bil z njegovim lastnikom, ki mi je dal njegovo igračko, vendar ga je potem premamil moj sendvič. Saj veste, hrana v gorah je tista najljubša stvar in tudi njemu je bila, tako da sva navezala stik, da sem ga potem lahko vpel v vrv in primerno zavaroval. Ta del se je dobro iztekel."

Sestop je bil zahteven, saj gre za strm teren, ki je poledenel. "Sploh pri živalih je treba vedeti, da pogosto instinktivno reagirajo, kar je lahko nevarno, da te potegne dol. To sem imel ves čas v mislih, na najvarnejši način sva sestopila v dolino."

Zgodba ima srečen konec. "Verjetno se bova s kužkom še kdaj srečala, ker je tudi on iz Kamnika. Zabičal sem mu, da se v gore hodi z znanjem in popolno zimsko opremo," je v pogovoru za Val 202 šaljivo pripomnil Matjaž Šerkezi, ki je postal Ime tedna. Spodaj lahko prisluhnite celotnemu pogovoru.

Matjaž Šerkezi