Kanadske veverice so zelo prijazne in navihane, rade so v središču pozornosti. Foto: MMC RTV SLO
Kanadske veverice so zelo prijazne in navihane, rade so v središču pozornosti. Foto: MMC RTV SLO

Velikokrat si čistijo tačke, smrček, glavo, noge. Če so v okolici hiše, si ob prihodu nazaj v kletko same vse očistijo.

Veverica
Zelo rade se lotijo oreščkov in podobnih dobrot. Foto: MMC RTV SLO

Zelo sta hitri, ena je hitrejša kot druga. Moraš paziti, da ne stopiš nanjo, pleza zelo hitro, če kuhaš kosilo, spleza nate. Paziti moraš nanjo.

Veverica
V Sloveniji v naravi obstaja zgolj ena vrsta veveric. Te so sicer doma po vsem svetu, čeprav jih prvotno v Avstraliji ni bilo. Foto: EPA


Gre za kanadske veverice, po svetu bolje znane pod izrazom "chipmunk". "Veverice se vedejo kot mačke, delajo tisto, kar same želijo," je dejala skrbnica dveh tovrstnih veveric.

O kanadskih vevericah
Pod člankom si lahko ogledate prispevek Mojce Recek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.

Veverice potrebujejo vsakodnevno hrano, vodo, dovolj veliko kletko, da se lahko gibajo, saj morajo tudi veliko teči. "Vsaka veverica potrebuje svojo hiško, da ima svoje ozemlje, na katerem je doma," je dodala.
K ljudem, ki jih ne marajo, ne pridejo
Veverice so prikupne in navihane, vendar pa potrebujejo tudi veliko pozornosti, zato niso primerne za tiste ljudi, ki jim primanjkuje časa oziroma nimajo volje. "Midva se ukvarjava z njima vsak dan. Hraniva ju ročno, ne dajeva jima hrane v kletko, da bi sami šli ponjo, ampak jo prideta iskat k nama. Plezata po nama, spustiva ju po hiši, da prosto tečeta, saj ju imava ponoči zaprti v kletki, da spita," je pojasnila in poudarila, da se veverice na človeka zelo hitro navežejo. "Če jim ponudiš hrano, bodo zelo hitro prišle k tebi. Tudi če pride kakšen nov človek v hišo in če ima v roki kakšen orešček, bodo pritekle k njemu in takoj začele skakati po njem. Če pa si hladen oziroma jih odrivaš proč, ne bodo prišle k tebi."
Treba je poskrbeti za higieno
Tako kot pri vseh drugih živalih je tudi pri vevericah treba vestno skrbeti za higieno. "Za higieno skrbiva tako, da imava po tleh v kletki seno. Imava barvano jeklo. Enkrat tedensko oziroma dvakrat se zamenja stelja, odvisno od opravljanja potrebe." Veverice se čistijo tudi same: "Velikokrat si čistijo tačke, smrček, glavo, noge. Če so v okolici hiše, si ob prihodu nazaj v kletko same vse očistijo." Prav tako si v kletki same uredijo bivalni prostor. Vsaka ima svojo hiško, v kateri preživi noč. "Dali smo jima na voljo več papirjev in toaletnih rol. Samo položila sva jih noter, sami pa sta si potem zvečer strgali in nanosli v hiško. Zdaj imata urejeno. Imata kratek tunelček do tam, kjer spita."

Ko so spuščene, previdnost ni odveč
Veverice v naravi jedo sadeže, semena, vršičke, poganjke, oplodja, jagode, jedrca in celo gobe, zato morajo skrbniki tudi sami poskrbeti, da v stanovanju ali hiši dobivajo podobno hrano. "Prehranjujejo se z različnimi stvarmi. S sadjem, zelenjavo, ponudiš jim lahko jabolka, pomarančo, ananas, ponudila sva jim tudi že bogomolko. Pojejo tudi veliko oreščkov, orehe, mandlje, lešnike," je še povedala in opozorila, da je treba biti na veverico zelo pozoren, ko je spuščena. "Zelo sta hitri, ena je hitrejša kot druga. Moraš prav paziti, da ne stopiš nanjo, pleza zelo hitro, če kuhaš kosilo, spleza nate. Paziti moraš nanjo." Kmalu se bo začelo obdobje, ko se bodo veverice začele pariti, zato morata biti samec in samica v kletki ločena, da samec ne napade mladičev.
Morajo biti v središču pozornosti
Kanadske veverice imajo življenjsko dobo od 5 do 10 let, vse je seveda odvisno od razmer in okolice. "Da lahko imaš veverice, moraš imeti primeren prostor. Moraš imeti dnevno svetlobo, bolje je, da jih imaš v malo manj toplih prostorih, da jih nimaš neposredno izpostavljeni vročini, ki je ne prenašajo dobro. Imeti morajo dovolj veliko kletko, svoje domovanje in hrano ter pijačo. Ukvarjati se moraš z njimi in biti morajo v središču pozornosti," je še dodala.

Velikokrat si čistijo tačke, smrček, glavo, noge. Če so v okolici hiše, si ob prihodu nazaj v kletko same vse očistijo.

Zelo sta hitri, ena je hitrejša kot druga. Moraš paziti, da ne stopiš nanjo, pleza zelo hitro, če kuhaš kosilo, spleza nate. Paziti moraš nanjo.

Kanadska veverica - navihan hišni ljubljenček
Kanadska veverica - navihan hišni ljubljenček