Predlog prepoveduje posedovanje vseh velikih mačk. Foto: Pixabay
Predlog prepoveduje posedovanje vseh velikih mačk. Foto: Pixabay

Pristojni so predloga objavili na portalu e-portal in zainteresirano javnost pozvali k oddaji mnenj.

Predlog pravilnika o določitvi seznama dovoljenih vrst določa tiste vrste, ki so udomačene ali po svoji naravi niso nevarne zaradi velikosti, neobvladljivosti, ki ne izločajo človeku nevarnih strupov in niso zahtevne za oskrbo. Za njihovo posedovanje ni posebnih omejitev, z izjemo te, da je treba z njimi ravnati v skladu s predpisi, ki urejajo zaščito živali.

Med njimi so, kot so navedli na ministrstvu, določene vrste vretenčarjev, običajne vrste hišnih ljubljenčkov, sobnih ptic, perutnine in najpogostejše terarijske vrste živali ter akvarijske vrste rib.

Sorodna novica Kdaj bomo v Sloveniji dobili seznam prepovedanih živali?

Prepovedani lenivci, strupene kače in nekatere papige?

Predlog pravilnika o določitvi seznama prepovedanih vrst na drugi strani določa tiste vrste, ki so po svoji naravi nevarne zaradi velikosti in neobvladljivosti, ki izločajo človeku nevarne strupe in katerih zadrževanje v ujetništvu je z vidika zadovoljevanja njihovih potreb zahtevno. Gre za živali, ki jih lahko poseduje le živalski vrt, ki izpolnjuje pogoje iz predpisov glede ohranjanja narave.

Osnutek pravilnika predlaga prepoved posedovanja pasavcev, lenivcev, vrečarjev, primatov, luskavcev, zveri, povodnih konjev, žiraf, kitov, delfinov, ujed (razen nekaterih izjem), sov, nekaterih vrst papig in drugih ptic, velikih dolgoživih želv, velikih pitonov in udavov (razen nekaterih izjem), strupenih kač, krokodilov, varanov ter nekaj vrst rib.

Določitev seznamov predvideva zakon iz leta 2021

Določitev seznamov prepovedanih dovoljenih in prepovedanih vrst živali predvideva jeseni 2021 sprejeta novela zakona o zaščiti živali.

Posedovanje strupenih kač bo prepovedano. Foto: Društvo Bioexo
Posedovanje strupenih kač bo prepovedano. Foto: Društvo Bioexo

Kot so spomnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je cilj zakonske novele opredeliti vrste, ki niso zahtevne za oskrbo, v ujetništvu ne trpijo zaradi nezadovoljenih naravnih potreb, niso nevarne, ogrožene ali invazivne vrste ter jih ima zato lahko v lasti vsakdo brez posebnih omejitev.

Trenutni lastniki bodo "prepovedane" živali lahko obdržali

Ljubitelji eksotičnih živali so v pogovoru za MMC izrazili zaskrbljenost, katere vrste se bodo znašle na seznamu prepovedanih živali. Ministrstvo sicer pojasnjuje, da bodo posamezniki, ki so te živali pridobili v času, ko pridobitev ni bila regulirana, živali ohranili do njihove naravne smrti ob pogoju, da jih bodo v predpisanem roku prijavili pristojnemu organu.

Če živali ne bodo več želeli posedovati, pa jih bodo lahko po navedbah kmetijskega ministrstva oddali živalskemu vrtu ali v tujino. V skrajnem primeru je dovoljena tudi evtanazija.