Tudi dihurji so eksotične živali. Foto: Društvo Bioexo
Tudi dihurji so eksotične živali. Foto: Društvo Bioexo

V Sloveniji tudi dobro leto po sprejetju dopolnitev zakona o zaščiti živali še vedno nimamo napovedanega seznama prepovedanih živali, ki jih bodo lahko posedovali samo živalski vrtovi.

Na seznam bodo skladno s 6. b členom zakona uvrščene "vrste prostoživečih živalskih vrst, ki so po svoji naravi nevarne zaradi velikosti, neobvladljivosti, ki izločajo človeku nevarne strupe, in vrste živali, katerih zadrževanje v ujetništvu je z vidika zadovoljevanja njihovih etoloških potreb zahtevno".

Zaradi opisanih lastnosti je napoved seznama vznemirila predvsem ljubitelje eksotičnih živali, kot so velike mačke, kače, pajki, kameleoni, škorpijoni in druge vrste.

Lastništvo eksotičnih živali se povečuje

"Skozi leta se je lastništvo eksotičnih živali v Sloveniji povečalo, veliko je plazilcev, bradatih agam, kač, prevladujejo pa želve in puhasti eksoti: hrčki, kunci, činčile," je za MMC povedala Nika Matoh, predsednica društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo.

V društvu Bioexo bi "izjemno radi sooblikovali" seznam prepovedanih živali, saj so v 16 letih delovanja dobro spoznali to področje v Sloveniji, imajo dobre povezave z veterinarji in trenutno tudi skrbijo za prevzem eksotičnih živali, kadar jih lastniki ne morejo več posedovati.

Zakonodaja predvideva, da seznam živali "določi minister za kmetijstvo v soglasju z ministrstvom, pristojnim za ohranjanje narave", zato smo pristojnim poslali vprašanje, kdaj lahko pričakujemo napovedana seznama prepovedanih in dovoljenih živali.

Šestletna ptičja pajkovka Coco je ena izmed tipičnih primerkov eksotičnih hišnih ljubljenčkov. Njena lastnica Mihaela Schatz je za MMC povedala, da so tudi
Šestletna ptičja pajkovka Coco je ena izmed tipičnih primerkov eksotičnih hišnih ljubljenčkov. Njena lastnica Mihaela Schatz je za MMC povedala, da so tudi "eksotične živali enakovredne drugim živalim in si zaslužijo, da z njimi ravnamo s spoštovanjem", zato se strinja z uvajanjem obveznih tečajev za rokovanje, saj pajki denimo "niso primerni za crkljanje". Bodoče lastnike poziva, naj se pred nakupom podrobno pozanimajo o živali. Foto: Osebni arhiv

"Seznama sta v pripravi"

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin nam natančne časovnice niso predstavili, so pa napovedali, da bosta seznama deležna javne obravnave.

"Seznama sta v pripravi in bosta v postopku sprejetja posredovana v javno obravnavo. Pripravljena bosta v obliki pravilnikov, ki se pripravljajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z ministrstvom za okolje. Pravilnike potrdi minister za kmetijstvo v soglasju z ministrom za okolje," so sporočili za MMC.

Strahovi pred evtanazijo

Po splošni definiciji so eksotične živali vse, ki v Sloveniji niso domorodne. Foto: Društvo Bioexo
Po splošni definiciji so eksotične živali vse, ki v Sloveniji niso domorodne. Foto: Društvo Bioexo

V društvu Bioexo so nam tudi zaupali strahove številnih lastnikov, da bodo njihove živali po uvrstitvi na prepovedani seznam evtanazirane.

"Če žival poseduje druga pravna ali fizična oseba ali se taka žival najde, inšpektor za ohranjanje narave tako žival odvzame in jo odda v živalski vrt iz prejšnjega odstavka ali zunaj Republike Slovenije, če to ni mogoče, pa odredi usmrtitev," namreč pravi 6. b člen zakona.

Ministrstvo: Obstoječi lastniki bodo žival lahko obdržali

Na pristojnem ministrstvu sicer zagotavljajo, da bodo lahko lastniki, ki so imeli žival že pred uveljavitvijo seznama prepovedanih živali, ljubljenčka obdržali.

"Vsi imetniki hišnih ljubljenčkov, ki so pridobili žival pred uveljavitvijo prepovedi, bodo lahko svojega hišnega ljubljenčka (prepovedane vrste) še naprej posedovali, če ga bodo označili, registrirali in prijavili v šestih mesecih po uveljavitvi prepovedi. Za žival bodo morali skrbeti v skladu s predpisi," so nam sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Slovenija od leta 2000 izvaja tudi mednarodno konvencijo CITES, po kateri je prepovedano uvoziti ogrožene prosto živeče živali in rastline. Foto: Društvo Bioexo
Slovenija od leta 2000 izvaja tudi mednarodno konvencijo CITES, po kateri je prepovedano uvoziti ogrožene prosto živeče živali in rastline. Foto: Društvo Bioexo

"Kar je prepovedano, postane slajše"

Predsednica Bioexa Nika Matoh, ki ima s partnerjem doma več udavov ter posvojenih pitonov, ptičjih pajkov, kameleona in bradato agamo, se sicer strinja, da bi nekatere živali lahko upravičeno uvrstili na seznam prepovedanih živali. Misli predvsem na velike divje mačke in "nekatere strupene živali".

"Ampak iz 16-letnih izkušenj vemo, da vse, kar je prepovedano, postane še slajše," dodaja. Zato so v društvu namesto prepovedi bolj naklonjeni obveznemu izobraževanju in pridobivanju dovoljenja za posedovanje kot pa zgolj prepovedi.

Na Dunaju obvezen tečaj pred nakupom eksotične živali

Sorodna novica Če bodo Dunajčani želeli pajka ali papigo, bodo morali opraviti tečaj

Na Dunaju so letos sprejeli zakon, po katerem bodo morali vsi bodoči lastniki eksotičnih živali od prihodnjega leta opraviti tečaj za rokovanje z njimi. Štiriurni tečaj ravnanja z eksotičnimi živalmi bo stal 40 evrov in vključeval pridobivanje osnovnega znanja o gojenju tovrstnih živali, njihovi negi in varnem ravnanju. Tečaj bodo priporočili tudi obstoječim lastnikom.

"To se nam zdi zelo smiselno, predvsem zato, da ljudje razumejo, da če želiš imeti žival, potrebuješ predznanje," novost v avstrijski prestolnici komentira Nika Matoh. Hkrati opozarja, da morajo biti tečaji kakovostni, saj lahko sicer, če je namen zgolj pridobivanje papirja, to ljudi odvrne. Poleg tega morajo biti tudi prilagojeni ciljni živali, saj "če imaš puhke, potrebuješ drugačne štiri ure usposabljanja, kot če imaš kačo".