Kraljevi piton je nestrupena vrsta kače, ki lahko zraste do 182 centimetrov dolžine in je s tem najmanjši med pitoni. Foto: EPA
Kraljevi piton je nestrupena vrsta kače, ki lahko zraste do 182 centimetrov dolžine in je s tem najmanjši med pitoni. Foto: EPA

Dunajčani, ki bodo želeli kupiti plazilce, papige, sesalce ali druge eksotične živali, bodo morali predhodno opraviti izpit, ki bo tudi pogoj za obvezno registracijo. Zakon o zaščiti živali predvideva do 3750 evrov kazni za lastnike neprijavljenih eksotičnih živali. Posedovanje strupenih plazilcev in dvoživk je na Dunaju medtem prepovedano.

Štiriurni tečaj ravnanja z eksotičnimi živalmi stane 40 evrov in vključuje pridobivanje osnovnega znanja o gojenju tovrstnih živali, njihovi negi in varnem ravnanju. Strokovnjaki poučijo prihodnje lastnike tudi o zakonskih predpisih. Za tiste, ki eksotične živali že imajo, je tečaj priporočljiv, ni pa obvezen.

Mnogi navdušenci nad kačami, kameleoni, gekoni ali papigami se žal prepozno zavejo velike odgovornosti, ki jo predstavljajo te živali. Nekateri med njimi po razočaranju ljubljenčke celo zavržejo v naravo. Cilj ustreznega izobraževanja je preprečiti, da bi nedolžni hišni ljubljenčki trpeli ter preprečiti morebitne nevarne situacije, kot so prenosi bolezni ali ugrizi.

V Sloveniji posebnih zakonskih omejitev glede posedovanja večine eksotičnih živali, kot so denimo dihurji, miši, želve ali pajki, trenutno ni. V preteklosti se je sicer večkrat poskušalo to področje zakonsko urediti.

V Društvu ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo so za MMC povedali, da podpirajo zakonsko uvajanje tečajev za ravnanje z "zelo eksotičnimi" živalmi, kot so "burmanski pitoni ali kajmani".

Na Dunaju tečaj obvezen tudi za lastnike psov

V avstrijski prestolnici je sicer že od leta 2019 v veljavi zakon o obveznem tečaju za prihodnje lastnike psov. Ti morajo še pred nakupom živali opraviti štiriurni tečaj, potrdilo pa obvezno predložiti ob registraciji psa. Tečaj zajema osnove o nakupu štirinožca, njegovi vzgoji, negi in zakonodaji. Ker se je ta zakon izkazal za učinkovitega, so se odločili, da ga bodo razširili še na eksotične hišne ljubljenčke.