Volk se lahko taktično umakne na območja tistih lovskih družin, ki nimajo dovoljenja za lov. Foto: Pixabay
Volk se lahko taktično umakne na območja tistih lovskih družin, ki nimajo dovoljenja za lov. Foto: Pixabay

V Lovski zvezi Slovenije so pojasnili, da je lov na volka zelo zahteven. Zver se lahko taktično premakne na območja tistih lovskih družin, ki nimajo dovoljenja za lov in ga v tem času ne morejo loviti, so pojasnili.

Vsem rejcem drobnice priporočajo, da se povežejo s starešinami in gospodarji lovskih družin ter jih redno obveščajo o premikih volkov ter z informacijami pripomorejo k uspešnemu odstrelu volkov v okviru interventnega zakona.

Žal nam je, da je upravljanje z volkom v svoje roke prevzela ena politična stranka. Upamo, da bodo vsi vpleteni zmogli zadevo peljati tja, kamor sodi, torej da bo o upravljanju z zvermi ponovno odločala stroka. Treba pa bo doseči širši konsenz, kakšno število medvedov, volkov in šakalov je sprejemljivo za uspešno sobivanje z zvermi v Sloveniji.

Lovska zveza Slovenije

"Žal nam je, da je upravljanje z volkom v svoje roke prevzela ena politična stranka. Upamo, da bodo vsi vpleteni zmogli zadevo peljati tja, kamor sodi, torej da bo o upravljanju z zvermi ponovno odločala stroka. Treba pa bo doseči širši konsenz, kakšno število medvedov, volkov in šakalov je sprejemljivo za uspešno sobivanje z zvermi v Sloveniji," so zapisali.

Zakaj zveri iščejo hrano na pašnikih?

Opozorili so, da so pred nekaj leti kmetijske organizacije zahtevale "drastičen poseg v populacijo jelenjadi" na nekaj območjih v Sloveniji, in to tudi dosegle. "Danes pa se vsi sprašujejo, zakaj zveri iščejo hrano na pašnikih. Tudi s takšnim načinom upravljanja slovenski lovci nismo in ne moremo biti zadovoljni," so poudarili.

Težave zakuhalo upravno sodišče?

Od pristojnega ministrstva pričakujejo, da bo spremenilo politiko odstrela volka in jo organiziralo na način, kot se je izvajal do prekinitve, ki jo je povzročila odločitev upravnega sodišča. Rešitev vidijo v aktivnem dolgoročnem strokovnem upravljanju z velikimi zvermi. "Od političnih odločitev in intervencij raznih ministrov ne bodo imele koristi ne živali ne narava in ne lovci," so še poudarili.

Zakaj volkovi hrano iščejo na pašnikih? Foto: Pixabay
Zakaj volkovi hrano iščejo na pašnikih? Foto: Pixabay

Do zdaj odstrelili enega volka

Medtem ko je agencija za okolje letos izdala tri dovoljenja za odstrel volkov, in sicer skupno za šest osebkov, je lovcem do zdaj uspelo odstreliti enega. Trenutno je veljavno dovoljenje za odstrel enega volka na območju občin Bohinj, Železniki, Cerkno in Gorenja vas - Poljane, Arso pa obravnava še prošnjo za odstrel volka na območju občin Kobarid in Bovec.

Volkovi so se v zadnjih letih, ko se njihov odstrel ni izvajal, prenamnožili, letos pa se pojavljajo tudi vse pogostejši napadi na rejne živali. Tako se krepijo pozivi k učinkovitejšemu upravljanju z volkovi, ponekod oz. tam, kjer jih do zdaj ni bilo, pa tudi zahteve po popolnem umiku volkov z njihovih območij.

Zaradi zveri letos dvakrat več škode