Morski prašički so družabne živali in bi morali vedno živeti (vsaj) v paru. Foto: Shutterstock
Morski prašički so družabne živali in bi morali vedno živeti (vsaj) v paru. Foto: Shutterstock

Morskega prašička v kletki so našli zaposleni na postaji podzemne železnice Canning Town 18. februarja v popoldanskih urah. Na kletki je bil list papirja z napisom: "Potrebujem novega lastnika. Morski prašiček." Malega glodavca so poimenovali DiscoPig in ga predali nevladni organizaciji The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA), ki je na družbenih omrežjih opozorila, da je takšno odlaganje nezaželenih živali izjemno nespametno, saj bi bilo lahko za žival usodno.

Tudi sicer so morski prašički družabne živali in ne prenašajo dobro samote. "Morski prašiček lahko, če ni v družbi drugih živali svoje vrste, razvije nenormalne vzorce obnašanja," je za Guardian poudaril Shahnaz Ahmad iz omenjene organizacije, ki je glodavca tudi prevzel.

Po prvem pregledu sicer kaže, da je z živalco vse v redu, je dejal in dodal: "Videti je zdrav, zdi se, da so dobro skrbeli zanj. Res je žalostno, da ga je nekdo na tak način zapustil."

Ob tem v organizaciji pozivajo vse, ki bi o lastniku kar koli vedeli, naj jim to anonimno sporočijo. Na območju, kjer je bila kletka odložena, namreč ni varnostnih kamer, zato se je za nevestnim lastnikom izgubila vsaka sled.

V organizaciji ob tej priložnosti pozivajo vse, ki imajo težave pri skrbi za svoje ljubljenčke, naj stopijo v stik s katerim izmed društev za zaščito živali, ki bo skušalo najti ustrezno rešitev. "Zapustitev ljubljenčkov na tak način je neverjetno kruta in nikoli prava rešitev," ob tem še poudarja Ahmad.

Organizacija je sicer že našla nov dom za DiscoPiga, pa tudi družico mu bodo priskrbeli, so po navedbah Guardiana še sporočili.