Standardna višina pri samicah je med 65 in 80 cm, pri samcih med 70 in 90 cm plečne višine. Foto: BoBo
Standardna višina pri samicah je med 65 in 80 cm, pri samcih med 70 in 90 cm plečne višine. Foto: BoBo

"Včasih so jih uporabljali za reševalne pse, za iskanje v snegu. Pozneje so to opustili, tako da so danes bolj družni psi za doma. Danes nimajo več te naloge. Vmes se je tudi spremenil standard, saj niso bili več tako atletski, a zdaj vzreditelji stremimo k temu, da bi imeli bolj atletske," je dejala Nina Dolinšek.

O živalih in ljudeh
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Naj bi veljali za bolj lenobne pse

Bernardinci so zelo veliki psi. "Imajo močne kosti, veliko glavo, velik nos, ki je po navadi vsem najbolj simpatičen. Naj bi veljali za bolj lenobne oziroma umirjene pse. Dovolj imajo kakšno uro sprehoda na dan, včasih tudi vsak drugi dan. Je pa seveda predvsem odvisno od lastnika. Če je lastnik bolj aktiven, so tudi psi aktivnejši. Če lastnik včasih potrebuje počitek, tudi njim to ustreza. Moji psi spadajo med malo aktivnejše. Z njimi počnemo veliko stvari, hodimo na zelo dolge sprehode, to obožujejo - predvsem v naravi, se pravi, gremo prosto v gozd. Zelo radi hodijo v hribe, predvsem pozimi. Vročina je za njih izziv. Plavajo, načeloma so plavalni psi, a če nimajo možnosti plavati, se včasih izogibajo vodi," je pojasnila Dolinškova.
Da se jih šolati, čeprav so trmasti
Standardna višina pri samicah je med 65 in 80 cm, pri samcih med 70 in 90 cm plečne višine. "Včasih so rekli, da je minimalna teža za samice 65 kg, pri samcih 80 kg. Današnje smernice nekako ne spodbujajo več, da bi bili psi tako težki. Zdaj gremo bolj v to smer, da so bolj atletski in mišičasti. Obstajajo tudi samičke, ki so visoke najmanj 65 cm in imajo okrog 50-55 kilogramov," je dejala Dolinškova in nadaljevala: "Bernardinci imajo - ker so veliki psi - težave s sklepi. Nagnjeni so k obolenju srca, zadnje čase pa se pojavljajo tudi rakava obolenja, mogoče se občasno zasledijo tudi kakšni epileptični napadi. Najpogostejše težave pa so s sklepi in srcem." Sicer so bernardinci zelo prijazni in ljubeči psi. Da se jih šolati, čeprav so zelo trmasti. Imajo voljo do dela, ampak potrebna je dodatna motivacija, predvsem s kakšnimi priboljški.

Bernardinec - velik prijazen pes
Bernardinec - velik prijazen pes