Nega psov je zelo pomembna! Foto: Borut Živulović/BoBo
Nega psov je zelo pomembna! Foto: Borut Živulović/BoBo
Pes
Skrbniki ne smejo pozabiti na redno pregledovanje ustne votline psov. Foto: Urška Živulović/BoBo

"Ljudje pozabijo, da ne samo vsi psi, ampak vse živali zahtevajo določeno nego," pravi Nuša Schumet iz Šolske veterinarske ambulante BIC Ljubljana.

Obiskali smo šolsko veterinarsko ambulanto, v okviru katere od nedavnega deluje tudi salon za nego psov.
Za salon v okviru šolske veterinarske ambulante se je Maša Široka iz Soho Groominga odločila, ker tudi sama dela na področju dela z mladimi, ki končujejo osnovno šolo in iščejo pravo srednjo šolo, oziroma tudi s tistimi, ki končujejo srednjo šolo in fakulteto in se podajajo na trg delovne sile.

"Tako da na tem področju delujemo od leta 2010. Zraven se pa kot s hobijem ukvarjam s kinologijo - in za uspešno razstavljanje psov je potrebno znanje tudi iz nege. Tako da me nekako moja življenjska pot pelje skozi šolo in skozi nego psov. Zdela se mi je priložnost, ko so v ambulanti iskali nekoga, ki bi prišel in opravljal to storitev, zelo primerna tako za mojo osebno rast, kot pa tudi za podajanje znanja dijakom," je dejala.
Dijaki v stiku z živaljo, tudi s strankami
Storitve ponujajo zunanjim strankam, pomembno pa je tudi učenje dijakov. "Nekateri dijaki imajo doma pse ali pa mačke in že znajo nekako rokovati z njimi in jih tudi sami negujejo. Nekateri pa nimajo teh izkušenj, tako da se mi zdi to en tak doprinos tudi njim pri samem učenju dela z malimi živalmi. Predvsem pa tudi dela s strankami. Ker ne prihajajo samo v stik z živaljo, ampak tudi v stik z našimi strankami. Tako da se učijo tudi interakcije, dela z ljudmi," je dodala.
Nega živali je zelo pomembna!
"Salon seveda deluje z namenom, da se živali ne samo veterinarsko oskrbijo, ampak se jim zagotovi tudi primerno nego, česar mi kot veterinarji na žalost ne znamo, tako da smo začeli na srečo sodelovati z Mašo. tako da maši pomagajo pri njenem delu tudi dijaki. razloži jim, kakšno nego sploh potrebuje določena pasma psov oziroma psi na splošno. tako da jih vključujemo v delo, kolikor je to mogoče," je povedala veterinarka Nuša Schumet iz Šolske veterinarske ambulante BIC Ljubljana. Če živali ne negujemo, se lahko pojavijo zdravstvene težave. "Ljudje pozabijo, da ne samo vsi psi, ampak vse živali zahtevajo določeno nego. Res je, da določene pasme psov in mačk potrebujejo precej manj nege, drugi pa precej več in pogostejše negovanje. Samo odstranjevanje odmrle dlake je pač nujno pri vseh živalih. Predvsem pri dolgodlakih pa je redno, praktično dnevno česanje nuja, sicer pride do vozlov, pod vozli se koža rada vname, pride do pojava raznih ekcemov, do srbečic. Zelo pogosto ljudje zanemarijo tudi kremplje. Take živali težko hodijo in lahko pride celo do deformacij prstnih kosti. Pozabljajo tudi na čiščenje ušes, zaradi tega so potem pogosta vnetja. Določene pasme psov zahtevajo tudi odstranjevanje dlake iz samih sluhovodov, ki sicer pač ne dihajo, niso zračni. To je tudi ena stvar, ki je nujna. Predvsem v zimskem času dolgodlaki kužki potrebujejo tudi krajšanje oziroma redno čiščenje dlake med prsti, med katerimi se potem zadržuje raznorazna nesnaga, lahko tudi kamenčki oziroma stvari, ki psa ob vsakem koraku bodejo," je nadaljevala in dodala: "Tako da dermatitisi med prsti na nogicah so tudi zelo pogosti, sploh v vlažnem, hladnejšem vremenu."
Pomemben je tudi reden pregled ustne votline
Vsekakor pa ljudje ne smejo pozabiti redno pregledovati tudi ustne votline psa. "To področje, moram priznati je tudi pri nas še kar zelo izpostavljeno. Dostikrat se ljudje oglasijo s kužki šele takrat, ko opazijo močan, neprijeten vonj oziroma smrad iz ustne votline, in pogosto je to že prepozno. Tako da ne samo, da se odstranjuje zobni kamen, je potreben tudi radikalnejši poseg, odstranitev kakšnega od zob. Higieno ustne votline je treba redno izvajati. Čiščenje zob ne bi smelo biti več tabu tudi pri psih in pri mačkah. In pa praznjenje analnih žlez, če je seveda ti potrebno. Ni tega treba delati pri vseh živalih, če pa imajo težave, pa je treba redno prazniti te žleze," je poudarila dr. Schumet.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

O živalih in ljudeh, izobraževalno-svetovalna oddaja
O živalih in ljudeh, izobraževalno-svetovalna oddaja