V dolini Dragonje lahko opazimo rjavega srakoperja. Foto: Žiga Živulović/BoBo
V dolini Dragonje lahko opazimo rjavega srakoperja. Foto: Žiga Živulović/BoBo
Zelena žolna
Zelena žolna. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

"Leta 2012 in 2015 smo tukaj naredili popis ptic gnezdilk in ugotovili, da so rezultati kar razveseljujoči. Primerjali smo jih z izhodiščnima letoma 1996 in 1997 in ugotovili, da je ptic vse več. Tu uspešno gnezdijo. To so ptice kulturne krajine, na primer smrdokavra, vijeglavka, zelena žolna, rjavi srakoper, in tudi take, ki so v Sloveniji ogrožene in redke," je povedala ornitologinja Neža Gregorič.
Najdemo tudi vrste, ki so zelo redke
Andrej Sovinc, vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline, reko Dragonjo pozna zelo dobro, saj jo proučuje že 20 let. Pozna vse njene znamenitosti in zanimivosti. "Dolina Dragonje je fenomen v slovenskem ali pa celo v širšem merilu. Povsod poslušamo, kako ptičje populacije upadajo, kako je ptic vedno manj, v dolini Dragonje jih je pa vedno več. In to verjetno, zelo verjetno zato, ker je dolina ohranila svoj tradicionalen značaj, preplet neintenzivne kulturne krajine in zaraščanja po naravni poti. V zadnjih 20 letih se je tukaj število ptic povečalo za 60 odstotkov, kar je nepojmljivo. Lahko rečemo, da je dolina Dragonje pravzaprav neko zadnje zatočišče, neki refugij, kamor se zdaj zatekajo ptice z okoliških območij Istre, od koder smo jih ljudje pregnali. Zdaj se zbirajo tukaj. Najdemo tudi ogrožene in redke vrste," je dejal.
Kmetijstvo, kot ga še dopuščajo ptice
Kako upravljati to dolino? "Napačno bi jo bilo preusmeriti v kmetijstvo. Nekaj kmetijstva mora biti, ampak ne po merilih človeka. Kmetijstvo, kot ga še dopuščajo ptice. Po drugi strani je tudi prav, da se v dolini dopušča nekoliko zaraščanja, ker tudi gozd ima neke vrste svoje ptice in dolina Dragonje je prav primer ravnotežja. Ne mislim, da bi to moralo biti v vseh kulturnih krajinah po Sloveniji, na takšnih območjih, ki so tako dragocena, pa bi moralo imeti varstvo narave prednost. Na ohranjanje te doline ne smemo gledati s človeškimi očmi, z očmi dobička, zaslužka, ampak kot na eno zadnjih zatočišč za številne vrste, od koder se bodo širile naokrog," je poudaril.
Angleži navdušeni nad dolino
Ptice so dobri biokazalniki, v dolini Dragonje pa so tudi dvoživke, predvsem plazilci, žuželke. "Dolina je polna življenja. Pred leti je prišla skupina Angležev, ki se je ukvarjala z metulji. Imeli so eno uro časa, potem jih je prišel iskat avtobus. Oni pa so v tisti eni uri videli več vrst metuljev, kot jih imajo v celi Angliji, in so zato ostali celo popoldne, za avtobus jim je bilo prav vseeno, ker so lazili naokrog in uživali v tem. To je nekaj fantastičnega, tega drugje ne bomo več našli," je sklenil Sovinc.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Bogastvo porečja Dragonje
Bogastvo porečja Dragonje