Donska sfinga s svojo pojavo povsod pritegne pozornost. Foto: Reuters
Donska sfinga s svojo pojavo povsod pritegne pozornost. Foto: Reuters

Te mačke so zelo ljubeznive, živahne, 'cartljive', do tujcev na začetku malenkostno nezaupljive, ampak do lastnikov so krasne muce. Ne marajo samote, tako da rabijo družbo. Ni nujno, da je to mačja družba, lahko je to kakšen kuža. Tudi fino je, da nismo preveč odsotni od doma.

Don sfinga
Pri nas so donske sfinge zelo ekstravagantne. Foto: Reuters

Sfinge so mačke, ki na mačjih razstavah zaradi svojega videza - po navadi so povsem brez dlake - pritegnejo največ pozornosti. Sfinge sicer niso vselej brez dlake, obstaja več različnih tipov te pasme, a pri tej vrsti mačk, ki je priznana v mnogih barvnih različicah, ne gre toliko za barvo dlake, temveč za pigmentacijo kože. Ker je pasma zelo redka, je posledično tudi zelo draga. O sfingah smo se pogovarjali z lastnico takšne mačke, Nušo Schumet.


Obstajajo različni tipi teh mačk.
Ja, res je, glede na odlakanost oziroma neodlakanost poznamo štiri tipe. Bald type pomeni, da so popolnoma gole. Potem je velour type, pomeni, da imajo nekaj dlake po telesu, sploh po tačkah, po ušeskih, po repku. Ampak ta dlakica do leta, leta in pol izpade. Potem je flock type, ko je v bistvu koža kot posuta z nekim žametom, z nežnimi dlačicami. In nato še odlakan tip, kjer imajo mačke v bistvu dolgo valovito dlako, ta dlaka lahko na določenih predelih izpade, ampak načeloma te mačke nikoli ne postanejo popolnoma gole. Te pasme imajo zanimivo zgodbo, in sicer naj bi prvo predstavnico v Rusiji našla neka ljubiteljica mačk leta 1987. Po zgodbi naj bi bilo tako, da je bila ta gospa profesorica na eni izmed šol, in ko je šla v šolo, je videla, kako fantje igrajo nogomet z veliko vrečo. Kasneje je odkrila, da je v tej vreči ena mačja mladička. Muca se ji je zasmilila in jo je odnesla domov. Poimenovala jo je Varvara, po reki, ki je tekla oziroma še teče v tistem mestu - in to muco obdržala. Varvara je čez čas začela izgubljati dlako in, čeprav se je gospa trudila, da bi muci dlako ohranila ter jo ozdravila na vse možne načine, se dlaka ni vrnila. Čez nekaj let je Varvara skotila mladičke in ti so bili potem nekateri že od rojstva goli, drugi odlakani in zaradi njihovega čudnega videza jih nihče ni hotel. Pozneje pa je enega izmed mladičkov vzela neka vzrediteljica in v Rusiji začela vzrejo teh mačk. Tako se je v bistvu začela vzreja ruskih sfing. Gre pa pri njih za naravno mutacijo, te mačke imajo tudi dominanten gen za goloto.

Rekli ste, da takrat teh muc nihče ni želel, ker so nenavadne. Kako je z njihovo priljubljenostjo danes?
Še danes so v bistvu, sploh pri nas, zelo ekstravagantne. Sicer ljudje pokažejo zelo veliko zanimanje za njih, ko jih vidijo. Vsi bi jih pobožali in videli. Je pa zelo majhen odstotek ljudi, ki so jim te muce res všeč in ki bi jih radi imeli. Še vedno je zelo veliko zgražanja. Je pa tudi res, da se velika večina ljudi večinoma, ko jo enkrat vidijo in spoznajo tudi njihov karakter, zaljubi v njih. Ne samo v njihovo zunanjost, ampak karakterno so res super muce.

Kakšne pa so karakterno?
Te mačke so zelo ljubeznive, živahne, 'cartljive', do tujcev na začetku malenkostno nezaupljive, ampak do lastnikov so krasne muce. Ne marajo samote, tako da potrebujejo družbo. Ni nujno, da je to mačja družba, lahko je to kakšen kuža. Tudi fino je, da nismo preveč odsotni od doma. Zelo zanimivo je, jaz sem prvič pri teh mucah videla, da se dejansko odzovejo na ime. Lahko jih pokličeš, pridejo, res so inteligentne, skratka super muce.

Kakšna je nega? Takole, ko jih pogledamo, dajejo vtis zelo občutljivih mačk.
Ja, v bistvu so občutljive muce, ampak ob pravilni oskrbi, negi, je to čisto zdrava pasma. Te muce je treba vsaj enkrat na teden okopati. Maščoba, ki se pri navadnih mačkah razporedi po njihovi dlaki, pri donskih sfingah ostaja na koži. Muce dobijo oljnat videz, tako da je to treba enkrat na teden nujno očistiti. Poleg tega se jim ta maščoba nabira v ušeskih. Ušesa je prav tako treba vsaj enkrat, raje pa dvakrat na teden temeljito sčistiti. Zaradi njihove posebne oblike oči se jim nabira tudi malo več zaspančkov, tako da je treba odstraniti tudi zaspančke. Glede na to, da so to strogo notranje muce, se svetuje tudi krajšanje krempeljcev. Poleti moramo paziti na sončno svetlobo. Če so preveč izpostavljene soncu, jih lahko tudi opeče. Pozimi so pa precej občutljive pač na mraz, tako da jim moramo v hladnejših mesecih nadeti plašček, če jih - recimo - vzamemo ven ali kaj podobnega. Tudi v stanovanju, če je pod 20 stopinj, te muce zelo zebe. Tako da moramo paziti, da imamo v stanovanju dovolj toplo. So pa zelo radovedne in stikljive, tako da moramo tudi paziti pri stvareh, jih odmikati, ker vse pogledajo, razbrskajo. Moramo biti malo pazljivi, kaj imamo doma.


Če želite spoznati še kakšne predstavnice mačk, lahko v soboto 27. in nedeljo 28. februarja obiščete mednarodno razstavo mačk, ki bo potekala v Biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani. Prireja ga Felinološko društvo Ljubljana. V dveh razstavnih dneh običajno sodeluje okoli 200 pasemskih mačk in tudi nekaj domačih hišnih muc.

Te mačke so zelo ljubeznive, živahne, 'cartljive', do tujcev na začetku malenkostno nezaupljive, ampak do lastnikov so krasne muce. Ne marajo samote, tako da rabijo družbo. Ni nujno, da je to mačja družba, lahko je to kakšen kuža. Tudi fino je, da nismo preveč odsotni od doma.

Predstavitev mačje pasme don sfing
Predstavitev mačje pasme don sfing