V Sloveniji sta zavarovani 102 vrsti metuljev. Foto: Primož Glogovčan
V Sloveniji sta zavarovani 102 vrsti metuljev. Foto: Primož Glogovčan
Noetova banda: Metulji savskih prodov

A tudi ta zvrst naravne dediščine je vedno bolj ogrožena. Člani društva za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije v zadnjih 20 letih opažajo velik upad primernih življenjskih prostorov za številne vrste in s tem tudi upad ali izumrtje posameznih vrst.

Pri savskih prodih odkritih kar 100 vrst
Med ogroženimi metulji v Sloveniji je tudi deteljin modrin, zato želijo s projektom Deteljin modrin – prezrti biser savskih prodov izboljšati njegov habitat na območju savskih prodov pri Ljubljani. To območje je namreč edino v osrednji Sloveniji, na katerem se ta vrsta še pojavlja. A deteljin modrin, ki je slovensko ime dobil po barvi in tem, da se njegova gosenica prehranjuje le s turško deteljo, tam ni edini predstavnik dnevnih metuljev. Na območju savskih prodov je bilo namreč odkritih kar 100 vrst.

Pomoč društvu je zaželena
V Sloveniji sta zavarovani 102 vrsti metuljev, od tega je 27 vrst dnevnih metuljev in prav metulj je bil ena izmed prvih zavarovanih vrst pri nas. Rdeči apolon – njegova krila imajo enak vzorec kot planinska markacija – je eden naših najbolj prepoznanih, pa tudi ogroženih dnevnih metuljev. Če boste kje videli rdečega apolona, bodo člani Društva za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije na spletnem naslovu info.metulji@gmail.com veseli podatka, kdaj in kje je to bilo.

Oddaji Noetova banda lahko na Valu 202 prisluhnete vsako drugo soboto ob 12. uri.

Noetova banda: Metulji savskih prodov