Klopi postajajo vse bolj odporni na pripravke oziroma zdravila, ki so bila včasih za pse učinkovita. Foto: Reuters
Klopi postajajo vse bolj odporni na pripravke oziroma zdravila, ki so bila včasih za pse učinkovita. Foto: Reuters
Cepljenje, klopi
Letos so bili klopi, vsaj na Primorskem, zaradi mile zime ves čas aktivni. Foto: EPA

Vestni lastniki psov raje skrbimo za preventivo kot kurativo, še zlasti ko gre za kužne bolezni zaradi ugrizov klopov. V Sloveniji sta najpogostejši borelioza in anaplazmoza, nekaj je tudi babezioze.
Letos so bili klopi, vsaj na Primorskem, zaradi mile zime ves čas aktivni, čeprav se njihova sezona načeloma pričenja na pomlad. O tem smo se pogovarjali z doktorjem veterinarske medicine Petrom Zorčem iz Veterinarske ambulante Hrpelje.
Manj energije, manjši apetit ...
Med drugim je povedal, koliko časa po ugrizu klopa se pes okuži. "Za prenos bolezni mora biti klop načeloma prisesan od enega do treh dni. Zagotovo več kot en dan. Če ga pravočasno odstranimo, je možnost okužbe minimalna," je dejal. Bolezni, ki jih prenašajo klopi, nimajo značilnih znakov, ampak le splošne: "Pes ima manj energije, manjši apetit, lahko tudi več pije, več lula, lahko ima drisko, lahko bruha, pogosto se pojavi šepanje, tako pri anaplazmozi kot pri boreliozi."
Za nekatere pasme klopne bolezni zelo nevarne
Veterinarji morajo zato ob postavitvi diagnoze vedeti, koliko je lastnik poskrbel za zaščito, ali je uporabljal sredstva proti klopom in podobno. Ob sumu na te bolezni opravijo preiskavo krvi, ki pa lahko le potrdi prisotnost povzročiteljev bolezni, ne more pa zagotovo dokazati, da jih v telesu psa ni. Nova težava je to, da klopi postajajo vse bolj odporni na pripravke oziroma zdravila, ki so bila včasih učinkovita. Zato so nekatere tablete in ovratnice, ki so na trgu manj časa, učinkovitejši od bolj znanih pripravkov, ki jih uporabljamo že leta. Za nekatere pasme psov so klopne bolezni posebej nevarne, med njimi so bernski planšarski psi.

Za druge pasme pa velja: "Če se pravočasno diagnosticira in se ne čaka nekaj dni, da se pes sam popravi, bolezen ni nevarna. Je zoprna, lahko preide v kronično obliko, ampak ima pes lahko normalno življenje. V stresnih situacijah se lahko bolezen spet pojavi, ampak se jo lahko nadzoruje."

Vabljeni k poslušanju oddaje Živalski blues. Oddaja je na sporedu vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper.

Živalski blues: Klopne bolezni psa
Živalski blues: Klopne bolezni psa