Pri kobili Zori so se odločili za zdravljenje z matičnimi celicami, saj ima zdravstvene težave na desni nogi, na katero malce šepa. Foto: MMC RTV SLO
Pri kobili Zori so se odločili za zdravljenje z matičnimi celicami, saj ima zdravstvene težave na desni nogi, na katero malce šepa. Foto: MMC RTV SLO

Pri živalih določena bolezenska stanja lahko zdravimo s protibolečinsko terapijo, z operacijo, lahko pa se odločimo tudi za zdravljenje z matičnimi celicami. Pri kobili Zori so se odločili za slednje, saj ima zdravstvene težave na desni nogi, na katero malce šepa. Gre za šestletno lipicanko z urejeno dokumentacijo. Mati je slavina, tudi ona je slavina, oče pa je iz Srbije, ker je iz Neretve so mu dali takšno tudi ime.

Za zdravljenje kobile, ki ima prijeten značaj, so se po posvetu s strokovno službo Veterine Ljubljana odločili za zdravljenje z matičnimi celicami. "Pri njej smo opazili šepanje na obe zadnji nogi in ugotovili, da ima v gležnjih, torej v skočnih sklepih konj, osteoartritis. To se pravi artritis, pri katerem tudi brsti kostno tkivo, hrustančno tkivo, tako da dejansko nekako s klasičnimi načini zdravljenja tukaj nimamo kaj dosti možnosti," je povedala dr. Petra Kramarič iz Klinike za reprodukcijo in velike živali.

Iz koščka maščobnega tkiva do matičnih celic
Za zdravljenje s pomočjo matičnih celic so se odločili tudi zato, ker imajo pri podobnih primerih že precej dobre izkušnje. "Za zdravljenje tega sklepa potrebujemo približno kubični centimeter maščobe, ki jo pri konju odvzamemo ob repu iz podkožja. Dostop je povsem enostaven in pri večini konj lahko to opravimo samo s pomočjo lokalne anestezije. Konj med postopkom lahko jé, torej dejansko je zadeva popolnoma neboleča. Odvzamemo košček maščobe in ga potem naprej procesirajo v laboratoriju," je dodala dr. Kramaričeva. Po odvzetem maščobnem tkivu že v prvem dnevu maščobo razbijemo. "V bistvu to ogrodje, v katerem so vpete notri celice, tako matične kot krvne, razbijemo na način, da se lahko potem vse celice usedejo na našo plastiko, na laboratorijsko, kjer matične celice najboljše rastejo. Tako da v prvem stanju mi dobimo vse celice, ki so notri v tem vzorcu maščobnega tkiva. Skozi čas, skozi dva tedna, pa mi nekako promoviramo rast samo matičnih celic, tako da se vse ostale odplaknejo stran - preživijo in množijo pa se samo matične celice oziroma še nekaj drugih, ampak v glavnem matične. Tako da dobimo nekaj tisoč matičnih celic, več milijonov, ki so potem tudi v sklepu tiste, ki lahko pomagajo," je pojasnil Luka Mohorič, direktor Animacela.

Po približno 14 dneh iz laboratorija pride obvestilo, da imajo dovolj veliko količino matičnih celic za aplikacijo v sklep. "Ko imajo oni to pripravljeno, mi konja pokličemo in apliciramo matične celice v prizadet sklep," je povedala dr. Kramaričeva in dodala: "Rezultati so vidni običajno že po mesecu ali dveh. Zdaj nekatere konje spremljamo že dve, tri leta in vidimo, da se stanje dejansko postopoma izboljšuje."

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Zdravljenje kobile z matičnimi celicami
Zdravljenje kobile z matičnimi celicami