V jesenskem času ima veliko psov težave z dihali. Foto: BoBo
V jesenskem času ima veliko psov težave z dihali. Foto: BoBo
Kuža
Pri kužkih, ki so splošno neprizadeti in samo kašljajo, damo kakšna zdravila za umiritev kašlja. Predpisujejo se sirupi, da se ta sluz lažje izkašljuje in da se naredi zaščita na dihalih. Lahko se odločimo tudi za antibiotike, vendar šele, ko ima visoko temperaturo in ko sumimo na vnetje pljuč. Foto: BoBo

Povzročajo ga lahko bodisi virusi bodisi bakterije. Od virusov je to virus parainfluence, adenovirus, lahko še nekateri drugi. Bakterije pa samo poslabšajo sliko. Tako kot pri nas, ko lahko iz navadnega prehlada nastane kakšna resnejša bolezen, recimo pljučnica, tako je tudi pri psih. Namreč, virusi poškodujejo epitelij dihal in na takšno okvarjeno sluznico se lahko bakterije naselijo ter le še poslabšalo celo klinično sliko.

Zelo hitro se pojavijo napadi kašlja, ki so zelo intenzivni. Ko kuža kašlja, se dobesedno davi. Veliko lastnikov pride v ambulanto s skrbjo, da se je psu v grlo kaj zataknilo. Ne gre za to, gre za hudo vnetje sapnika, kjer nastaja tudi sluz. Ta sluz draži, kuža kašlja in se ga želi znebiti. Lastniki lahko opazijo, da je ta izbljuvek bele penaste barve.

Bolezen lahko poteka v različnih oblikah
Kadar je ta napad kašlja zelo dražeč, lahko kuža vmes bruha. Gre za kombinacijo hudega napenjanja, kašljanja, bruhanja. Bolezen lahko poteka v različnih oblikah - v grobem delimo blažjo in težjo obliko. Pri blažji obliki opazimo, da kuža splošno ni prizadet. Še vedno ima ohranjen apetit, je živahen, vendar se ob naporu, razburjenju ali tekanju pojavi ta kašelj in se še okrepi. Po navadi pri blažji obliki kužki kašljajo nekaj dni, nato se slika počasi umirja.

Z bakterijami klinična slika hujša
Lahko pa je ta kašelj moteč ponoči, ko se zbujata tako kuža kot tudi lastnik. Če se temu pridružijo še bakterije - med njimi je najbolj nevarna Bordetella bronchiseptica ali mikoplazma - je klinična slika hujša. Poleg sapnika in grla imamo vnetje še nižje v dihalih in v pljučih, v obliki bronhitisov, najslabše stanje pa je seveda pljučnica. Takrat je kuža apatičen, ima visoko temperaturo, miruje, se ne giblje in je resno prizadet.

Predpisujejo se zdravila za umiritev kašlja, tudi sirupi
Glede na jakost klinične slike je odvisna tudi terapija. Pri kužkih, ki so splošno neprizadeti in samo kašljajo, damo kakšna zdravila za umiritev kašlja. Predpisujejo se sirupi, da se ta sluz lažje izkašljuje in da se naredi zaščita na dihalih. Lahko se odločimo tudi za antibiotike, vendar šele, ko ima visoko temperaturo in ko sumimo na vnetje pljuč. Tako kot pri nas je za pse pomembno pitje vode, kakovostna hrana in vitaminski dodatki.

Kako se izogniti nalezljivemu kašlju?
Nasvet, kako se izogniti temu nalezljivemu kašlju, je naslednji: kužki, ki so cepljeni, imajo boljšo zaščito, vendar cepivo ne vsebuje vseh povzročiteljev, nekatere vrste virusov pa, tako da se toplo priporoča osvežitev cepljenja proti kužnim boleznim. Imamo več vrst povzročitev za različne bolezni, med drugim tudi za kužni kašelj. Pomembna je dobra prehrana, aktivnost in da se izogibamo prostorom, kjer se kužki zadržujejo na kupi v večjem številu. Vsekakor pa velja, da nas ni treba skrbeti, da bi se ta kužni kašelj prenesel na nas ali na naše otroke. Vezan je samo na pasjo vrsto. Tudi mačke v gospodinjstvu ne bodo zbolele.

Mladiči, mlajši in starejši psi, ki imajo slabši imunski sistem, so mnogo bolj dovzetni za bolezen kot psi v srednjem življenjskem obdobju, ko so na vrhu moči, aktivni in zato tudi bolj odporni.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Kužni kašelj med psi zelo nalezljiv
Kužni kašelj med psi zelo nalezljiv