Z matičnimi celicami zdravijo poškodbe sklepov, vnetje hrustanca, pri konjih pa zelo pogosto tudi poškodbe tetiv. Foto: BoBo
Z matičnimi celicami zdravijo poškodbe sklepov, vnetje hrustanca, pri konjih pa zelo pogosto tudi poškodbe tetiv. Foto: BoBo

Tu so celice kot ena zelo dobra rešitev, ker z enkratno aplikacijo v začetnem stadiju bolezni lahko dosežemo veliko. Vnetje lahko ustavimo in na račun tega žival tudi hitro in dobro okreva.

Luka Mohorič
Zdravljenje z matičnimi celicami pri živalih
Z zdravljenjem z matičnimi celicami želijo pomagati čim več živalim. Foto: MMC RTV SLO

"O samih matičnih celicah več govorimo zadnjih 20 let, dejansko od odkritja človeških embrionalnih matičnih celic, čeprav matične celice poznamo že dlje časa. Pri presaditvah kostnega mozga, ki ga vsi poznamo pri zdravljenju levkemije, gre za presaditev matičnih celic. To se izvaja že več kot 60 let," je dejal prof. dr. Gregor Majdič, strokovni direktor pri Animacelu, kjer že pet let z matičnimi celicami zdravijo pse in konje.

Od nekaj tisoč do nekaj milijonov matičnih celic
Z matičnimi celicami zdravijo poškodbe sklepov, vnetje hrustanca, pri konjih pa zelo pogosto tudi poškodbe tetiv. Možnosti zdravljenja s tovrstnimi celicami so pravzaprav neomejene. Postopek pridobivanja matičnih celic je razmeroma enostaven. Psu ali konju veterinar na svoji kliniki vzame majhen, za pol čajne žličke velik košček maščobe. "V laboratoriju nato vzgojimo celice v 10-14 dneh. Iz nekaj tisoč naredimo nekaj milijonov celic, ki jih potem pošljemo nazaj veterinarju. Ta jih vbrizga neposredno v poškodovano mesto, v sklep ali tetivo," je pojasnil dr. Majdič.

Matične celice kot zelo dobra rešitev
Z matičnimi celicami najpogosteje zdravijo osteoartritis. Gre za bolezen, ki nastane zaradi odmiranja celic v sklepu. Odmiranje povzroča določeno vnetje, iz tega se razvije bolečina - in ker je to kronična bolezen, vodi do tega, da čez nekaj let pes ni več sposoben hoditi, je povedal direktor Animacela Luka Mohorič in poudaril, da se bolezen podobno razvije tudi pri konjih. "Takrat se lastnik spoprime s tem, da zaenkrat nima neke konkretne rešitve. Lahko se obrne na veterinarja, ki mu ponudi protibolečinsko terapijo, ki pa bolečino samo maskira kot simptom. Bolezen, ki je v ozadju, pa napreduje. Druga stvar, ki se da narediti, pa je operacija, ko res pride do zadnjega stadija. Operacija je na neki način saniranje težave, a za seboj povleče tudi druge stvari: dolgotrajno rehabilitacijo. Tu so celice kot ena zelo dobra rešitev, ker z enkratno aplikacijo v začetnem stadiju bolezni lahko dosežemo veliko. Vnetje lahko ustavimo in na račun tega žival tudi hitro in dobro okreva," je še dodal Mohorič.

Rezultati vidni po dveh mesecih, lahko že prej
Napredek seveda ni viden takoj, prvi rezultati se vidijo po približno dveh mesecih zdravljenja. "Velikokrat pa dobimo klice od lastnikov že prej, že po kakšnih dveh tednih, in nam poročajo o znatnem izboljšanju. Izboljšanje, ki ga opazijo lastniki, je to, da živali hodijo na dolge sprehode, da se ne upirajo, ko se gre ven in da ne čutijo bolečin, ki so jih čutile ob vstajanju. Pozneje, po kakšnih šestih ali osmih mesecih, pa vidimo dolgotrajnejše učinke, ker te celice v sklepu začnejo uravnavati svoje okolje. Ti učinki trajajo tudi štiri ali več let," je pojasnil Mohorič in o dostopu tovrstnega zdravljenja že dodal: "V Sloveniji sodelujemo že z večino veterinarjev, ki opravljajo tovrstne posege. Ko pridejo do veterinarja, jim ta postavi diagnozo, skupaj z veterinarjem se lastnik odloči za zdravljenje, takrat se nas pokliče. Veterinar najbolje ve, v katerem trenutku je to primerno izvesti, v sodelovanju z nami in z našim posvetovanjem lahko oblikujemo zdravljenje, ki je zelo učinkovito."

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Tu so celice kot ena zelo dobra rešitev, ker z enkratno aplikacijo v začetnem stadiju bolezni lahko dosežemo veliko. Vnetje lahko ustavimo in na račun tega žival tudi hitro in dobro okreva.

Luka Mohorič
Zdravljenje z matičnimi celicami
Zdravljenje z matičnimi celicami